Annons
Ledare

Johanna Nylander: Danmark knaprar på yttrandefriheten

Danmark valde fel väg med att förbjuda bränning av heliga skrifter.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 11 december 2023
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Inte lika fritt längre.
Inte lika fritt längre.Foto: Fredrik Hagen

När Danmark klubbade igenom sitt förbud mot koranbränningar hänvisade oppositionen med viss förvåning till att det var just Sverige som höll emot motsvarande krav, och nu står allt ensammare i Norden för en stark yttrandefrihet. Som land har vi inte haft ett rykte om att vara särskilt principfasta mot främmande makter.

Det är med viss rätt. Här utreds frågan om polisen vid behov skulle kunna neka tillstånd för allmänna sammankomster när rikets säkerhet är i fara. Men justitieministern har redan avfärdat ett totalförbud liknande det danska. Det är bra. Religiösa symboler eller trosuppfattningar ska inte ha en särställning i lagen. En stark gudstro tål att människor gör narr av deras gudar. Klarar man inte av att människor hädar, baktalar och kritiserar ens religion, då bör man se över vad det egentligen är man tror på. Tolerans mot olikheter är bra, men mot intolerans behövs det skarpa gränser.

Annons

Det handlar inte bara om religion. I dag finns det en ung generation som inte har behövt lära sig värdet av yttrandefrihet. Som ser rätten att slippa bli kränkt eller utsatt som viktigare än att höra någon som säger emot på fel sätt. Som kan tänka sig att kompromissa om friheter för att någon känner sig utpekad och obekväm.

Internet gjorde att fler fick möjlighet att i offentliga forum uttrycka sina åsikter. Det har i många fall misstagits för att alla måste lyssna och bry sig. Det är korkat och kortsiktigt att bränna koraner. Inte minst när världsläget är svajigt och det finns skurkstater som hejar på allt som bidrar till kaos, upprörd stämning och ett polariserande samhällsklimat. Men det innebär inte att koranbränning borde förbjudas i lag.

Det finns alltid någon som har fel på internet, vilket snabbt leder till insikten att det inte går att få rätt mot alla och att det ofta inte ens är lönt att försöka. Det borde fler ta med sig till det offentliga samtalet. Det är viktigt att säga ifrån, men minst lika viktigt att lära sig att inte ta åt sig när andra vill en illa.

Yttrandefriheten innebär en rätt att få uttrycka sina tankar och åsikter, inte att andra måste lyssna eller hålla med. Med alla friheter kommer ansvar. Som hyfs och sans och att bemöta andra som man själv skulle vilja bli bemött. Gott uppförande är inget som kan regleras i lag.

Antidemokratiska strömningar ser annorlunda ut i dag. Det kan vara trender mot social kontroll och självcensur. Ryskt påverkansarbete som drar nytta av konspirationsteoretiker och polarisering. Hamas som utnyttjar den palestinska befolkningens lidande när de själva vill utplåna Israel och alla judar. Intolerans ska mötas med skarpa linjer och tydliga principer, inte med nedmonterad yttrandefrihet.

Johanna Nylander är fristående skribent

Annons
Annons
Annons
Annons