Annons
Ledare

Madeleine Brandin: Dagsljus, rumshöjd och utblick måste värnas

Madeleine Brandin
Gästkrönika • Publicerad 22 juli 2023
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Med eller utan utsikt?Foto: Janerik Henriksson/TT

Det ökar inte byggandet att bygga sämre. Byggregler på remiss igen.

När dottern skulle plugga i Stockholm för tio år sedan erbjöds vi boende i form av låga källarlägenheter utan fönster. I Japans kompakta skyskrapestäder finns bostäder som får dagsljus genom optiska kablar. Sovplatser för uthyrning finns i form av lådor.

Annons

Inte kunde jag drömma om att sådana förhållanden skulle bli sanktionerade i Sverige igen.

Möjligheternas byggregler heter Boverkets nya råd, nu ute på remiss. Regeringsuppdraget vill att ett tidsneutralt och konsekvent regelverk ska ge marknaden möjlighet till innovationer. Och ett billigare byggande.

Funktionskraven som finns i plan- och bygglagen är kvar. Men det är upp till byggbolagens arkitekter och ekonomer att visa hur de uppfylls, och upp till byggnadsinspektörer och byggnadsnämnder att bedöma och avgöra om de har rätt. En knepig tyngdförskjutning från stat till kommun. Kommunerna är knappast benägna att öka sin budget för att anställa fler bygglovsgranskare.

Det står så här i förslaget: Ändrade krav på dagsljus, utblick och rumshöjd kan skapa möjligheter för mer funktionella planlösningar, samtidigt som det finns risk att vissa rum kan bli mörka eller få för låg rumshöjd. Boverket bedömer dock att ändringarna inte i väsentlig grad påverkar arkitektur och gestaltad livsmiljö.

Detta är befängt från början till slut. Rum utan fönster och rumshöjden inte högre än dörröppningen! Byggregler är till för de boende, inte för dem som bygger.

Politiker vill ha mer byggande, det är en befogad önskan. Men kvalitet ska styras av byggregler. Kvantitet styrs av ekonomiska regler och politisk vilja. Byggboomer har inte berott på att byggreglerna var generösare. Det har varit ekonomiska villkor som varit generösare. Riktade subventioner för olika åtgärder, som till exempel ungdomsbostäder, äldreboenden har varit vanliga styrmedel.

Byggbolag beklagar sig ibland över alltför ingående byggregler. Men det viktigaste för dem verkar vara att det finns en långsiktighet och förutsägbarhet i regelverket. Och lyhördhet och flexibilitet när det gäller ombyggnad av befintliga hus. Att byggbolag i varje projekt själva ”innovativt” ska beskriva hur krav på brand, buller, tillgänglighet, trevnad och energi uppfylls är ansvarslöst. Vi vet redan med säkerhet, att dagsljus, utblick och tysta miljöer är hälsosamma. Det är inte klåfingrigt att kräva sådana kvaliteter. Det finns ingen rimlig anledning att slopa krav på fönster eller invändig rumshöjd.

Snabbt och billigt är inte målet, det vi bygger idag ska stå i hundra år. Reglerna är till för de boende, de ska värna den lilla människan.

Madeleine Brandin är arkitekt och författare

Annons
Annons
Annons
Annons