Annons
Ledare

Dags att rikta blickarna mot Syrien

Oroligheterna i Tripoli fortsätter. Berättelser om glädje och firanden varvas med rapporter om strider, övergivna sjukhus, brist på mat, vatten och mediciner.
Ledare • Publicerad 29 augusti 2011
Gaddafi och al-Assad.
Gaddafi och al-Assad.Foto: 

Än så länge är det dessutom oklart var Muammar Gaddafi befinner sig. Det är svårt att förutsäga utvecklingen.

Men förhoppningsvis kan händelserna i Libyen ge nytt hopp till alla dem som fortfarande strävar efter frihet i regionen – inte minst till Syrien.

Annons

Där har fler än 2 000 personer mist livet under det senaste halvårets protester mot Bashar al-Assads diktatur.

Skillnaderna mellan Libyen och Syrien är betydande. Syrien har omkring 20 miljoner invånare, mot Libyens sex miljoner.

Syriens befolkning är spridd över hela landet, medan Libyens är koncentrerad till kustremsan. I Libyen fanns en rebellarmé på plats, medan den syriska regimen har armén i ett järngrepp. Lägg till detta att Syrien är allierat med Iran och insprängt mellan Irak, Libanon och Israel – och en internationell insats liknande den i Libyen försvåras betydligt.

Men erfarenheterna från Libyen kan ändå inspirera: de visar att det är möjligt att vinna en segdragen kamp mot en brutal diktator.

Hittills verkar inte den syriska regimen vara beredd att backa en tum. Så sent som i torsdags höll al-Assad ett tal till folket, där han hävdade att Syrien aldrig ska gå med på kompromisser med Västvärlden som inskränker landets suveränitet.

Frågan är då: Vad kan EU och USA göra. Att agera via FN tycks lönlöst. Resolutionsförslag om FN-sanktioner har blockerats av Ryssland och Kina.

Men det betyder förstås inte att enskilda länder och organisationer är förhindrade att agera på egen hand.

I slutet av förra veckan kom till sist besked om en överenskommelse mellan EU-länderna om ett stopp för import av syrisk olja. 95 procent av den syriska oljeexporten går till EU.

Att unionen tagit mer än ett halvår på sig att strypa den inkomstkällan för al-Assads regim är skandalöst. Men nu finns alltså, till sist, gott hopp om att en överenskommelse kan bli av.

På söndagen kom också ett uttalande från Arabförbundet som uppmanar den syriska regimen att stoppa blodsutgjutelsen.

Annons

Förbundet skickar sin generalsekreterare till Syrien med ett förslag om hur krisen ska kunna lösas, men vad förslaget går ut på är ännu inte känt.

Syriernas öde ligger till syvende och sist i deras egna händer.

Men omvärlden har ett stort ansvar att protestera mot regimens brutalitet och stötta den syriska demokratirörelsen. Det är hög tid att al-Assad tvingas bort från makten.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons