Annons
Ledare

Dagens Lort-Sverige

Det duger inte att upphandla städning på skolor enbart efter lägsta pris.
Ledare • Publicerad 14 oktober 2013
Bortglömd skolmiljö.
Bortglömd skolmiljö.Foto: Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Det är ingen nyhet att skoltoaletter länge varit riktigt äckliga inrättningar, och att barn underförstått förväntas stå ut med det. Inte desto mindre är TV4:s kampanj för bättre skoltoaletter välkommen.

Med stöd av en rapport från arbetsgivarorganisationen Almega och en lågstadiekille som språkrör, har kanalen skildrat problemet ur olika vinklar. En erfaren lokalvårdare har slagit fast att tiden och pengarna minskar konstant. En blivande barnläkare, tillika omtyckt bloggare, har konstaterat att vart tredje barn som söker vård för problem med blåsan eller tarmen hade varit besvärsfritt, om skolan haft bra toaletter.

Annons

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) beklagar att arbetsmiljön är så dålig och Gustav Fridolin (MP) har föreslagit ett särskilt avdrag för kommuner som satsar på att fräscha upp skolmiljön.

Det är som sagt välbehövlig uppmärksamhet och en bild som många känner igen både från sin egen och sina barns skoltid. Samtidigt hamnar kritiken mot snusket hela tiden bredvid själva smärtpunkten.

Grunden till att skoltoaletter tillåts vara snuskiga år efter år, är att många kommuner väljer att snåla in på områden som berör lågstatusgrupper som barn och lokalvårdare.

Almegas kartläggning visar med pinsam tydlighet att så gott som alla offentliga upphandlingar av städtjänster görs med ensidigt fokus på lägsta pris. Mellan 2009 och 2011 bortsåg nästan alla granskade upphandlingar från viktiga faktorer som hygien, kvalitet och arbetsmiljö.

Det ska inte behövas ekonomiska morötter för att få offentliga upphandlare att sköta en så grundläggande uppgift som att köpa in anständig städning till skolor. Vad kvalitet innebär ska först slås fast, och därefter gäller det att ge potentiella entreprenörer rimliga möjligheter att komma med kvalitativa offerter.

I dagsläget bryr sig många seriösa städföretag inte ens om att ge sig in i offentliga upphandlingar, eftersom de offentliga kraven på lågpris omöjliggör ett gediget arbete.

Upphandlingsutredningen som kom tidigare i år visar att systemet som sådant är krångligt, men även att det inte sällan saknas rätt kompetens för att använda det i praktiken. Om billigast samtidigt premieras som bäst är det inte konstigt att slutresultatet blir eftersatta skollokaler.

Vad gäller toaletter för skolbarn behövs i princip bondförnuft för att förstå att arbetsinsatsen måste bli större än på ett vanligt kontor. Almega har räknat ut att ”nedsmutsningsfaktorn” för barn är dubbelt så stor som för vuxna. Att en stor del av våra kommuner köper städtjänster som om läget vore det omvända är under all kritik.

Dessutom signalerar det till både barn och lokalvårdare att deras välmående och vardag är mindre viktig än människors på andra arbetsplatser.

Mattias Karlsson
Liv Landell Major
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons