Annons
Ledare

Sofia Nerbrand: Dadgostars kommunistsvans måste hållas kort

Nooshi Dadgostar är banerförare för revolutionärer även om hon försöker göra sig rumsren med krav om slopad karensdag och höjda pensioner.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 1 maj 2023 • Uppdaterad 3 maj 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
PKK-flaggor. Vänsterpartiet behöver sopa rent framför sin förstamajpulpet.
PKK-flaggor. Vänsterpartiet behöver sopa rent framför sin förstamajpulpet.Foto: Johan Nilsson/TT

Missta er inte. Vänsterpartiet och dess följeslagare vill omstörta samhället. Vänsterledaren Nooshi Dadgostar höll en populistisk och polariserande appell i Malmö på första maj. Och en månghövdad publik applåderade. Under PKK-flaggor, fanor med hammaren och skäran samt Che Guevara. Marxistiska studenter höll upp en röd banderoll med texten ”Arbetarklassens hämnd. Socialistisk revolution”. Andra demonstrerade mot Nato och militarism.

Kommunister – enligt egen utsago – sålde böcker av Lenin, Trotskij och Marx. Och folk köpte dem.

Annons

Man kan med fog ställa sig frågan om inte Nooshi Dadgostar hade krävt att Jimmie Åkesson skulle ha tagit kraftigt avstånd från personer med hakkorsflaggor och bokbord med Hitlers Mein Kampf om de hade funnits där han hållit brandtal.

Men Nooshi Dadgostar strålade ikapp med solen. Hon, och hennes ideologiskt övertygade vänstersympatisörer, ser sig själva som de goda och missar bjälken i det egna ögat. De verkar inte förstå att de bidrar lika mycket till den polarisering och det kulturkrig som de säger sig bekämpa – fast från ett extremt vänsterhåll.

Dadgostar kritiserade i samma andetag Putins anfallskrig, Irans mullor – och ”Israels ockupationsmakt”. Hon ser alltså ingen skillnad mellan två hårdföra diktaturer och Mellanösterns enda demokrati.

”Vänsterpartiet är härförare för en mycket radikal rörelse.”

Vidare talade hon om ”den högernationalistiska regeringen”. Som om statsråd som Johan Pehrson (L) och Maria Malmer Stenergard (M) vore främlingsfientliga fånar.

Hon påstod att Kristersson har tagit ännu fler steg från ett välfärdsland. Fastän de offentliga utgifterna ligger på 50 procent av BNP och är lika höga som när V budgetsamarbetade med den tidigare S-regeringen.

Näringslivet framställde hon naturligtvis som giriga vinstmaskiner. Fastän det är företag som Ikea och H&M som har gjort det möjligt för människor med små inkomster att både ha råd med ett bra hem och snygga kläder.

Nooshi Dadgostar klagade också på höjda priser på meloner och citroner – utan att begripa att de fortfarande historiskt låga matpriserna och rika utbud på varor från fjärran länder vilar på marknadsekonomi, globalisering och frihandel.

Nej, i stället hängs ”matjättarna” ut som ”krigsprofitörer” och ”de styrande” som att de varken förstår eller bryr sig om vanligt folk. Vi mot dom. Uppviglande populism helt enkelt.

Den socialistiska idén att någon annan ska betala i form av hårt arbete och höga skatter är i grunden djupt omoralisk. Pengar växer inte på träd, utan värden skapas när företag – och för den delen även offentlig sektor – jobbar på, tar risker och arbetar mer produktivt.

Vänsterpartiet är härförare för en mycket radikal rörelse. De är minst lika mycket kulturkrigare som de sverigedemokrater och ”kostymrasister” som de säger sig bekämpa.

Annons

Men för att verka seriösa och rumsrena för Nooshi Dadgostar fram förslag som att höja pensioner och stoppa marknadshyror för nybyggda lägenheter. Det senaste utspelet handlar om att slopa karensavdraget.

Man kan fråga sig varför och hur Centerpartiet ska samarbeta med denna illröda del av arbetarrörelsen. Där finns inte ett uns liberalism.

Vid Vänsterpartiets förstamajdemonstration i Malmö.
Vid Vänsterpartiets förstamajdemonstration i Malmö.Foto: Sofia Nerbrand
Bokbord med kommunistisk litteratur på Vänsterpartiets dag på 1 maj i Malmö 2023.
Bokbord med kommunistisk litteratur på Vänsterpartiets dag på 1 maj i Malmö 2023.Foto: Sofia Nerbrand
Annons
Annons
Annons
Annons