Annons
Ledare

Centerpartiet i vingelriket – mjölkar den ko som ger mest

Centerpartiet i Ystad är numer reducerat till Socialdemokraternas dörrmatta.
Ledare • Publicerad 23 oktober 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Mugg med okänt innehåll.
Mugg med okänt innehåll.Foto: Torun Börtz

Centerpartiet i Ystad har redan suttit i fyra år tillsammans med Socialdemokraterna. I fredags trodde Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna att de hade fått med sig Centerpartiet på att styra Ystad i minoritet. Moderaternas Kristina Bendz hänvisar till en skriftlig överenskommelse, i vilken det också understryks att man inte ska samarbeta med V eller SD.

Men som det heter i sydöstra Skåne: En centerpartist mjölkar den ko som ger mest för tillfället. Så på måndagen hade de interna krumbukterna i Centerpartiet lett till att man vänder hem till Socialdemokraterna igen. Vill konstellationen, där också Miljöpartiet nu ingår, nå större styrka i nämnderna måste de ha med Vänsterpartiet på en valteknisk samverkan. Det i sig vore i så fall inget nytt. Under den gångna mandatperioden välkomnade Centerpartiet att Vänsterpartiet stödde S och C:s budget mot att Vänsterpartiet fick insynsplatser. Nu har dock Vänsterpartiet två mandat och kan spela hårdare. Är Centerpartiet, grundat ur de självägande böndernas rörelse, verkligen berett att även fortsatt stödja sig på socialisterna i Vänsterpartiet? Ger man sig in i det får man också ta till vana att räkna korna i båsen både morgon och kväll.

Annons

Skulle S, C och MP ingå en sådan uppgörelse med V, kan det bli det majoritet i flera nämnder, vilket underlättar styret. Men fortsatt kommer SD i fullmäktige att kunna fälla den nya minoritetskoalitionens budget. Det indirekta beroendet av SD skiljer sig alltså inte från något annat minoritetsstyre. Om nu Centerpartiet eller Miljöpartiet menar att en koalition med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna hade inneburit ett beroende av SD, så har de nu istället gjort sig beroende av både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

I praktiken kan Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ingå motsvarande typ av valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna och därmed stoppa S/C/MP/V:s övertag i nämnderna. Man kan då välja att kalla det matematik, inte politik. Och man kan förklara att Centerpartiet redan under den gångna mandatperioden har infört ett prejudikat, när de allierat sig med äganderättens främsta motståndare för att behålla makten.

Nu ser det ut som att restalliansen inte gör det, som Kristina Bendz (M) säger till YA vill man inte ingå samverkan med SD. Det är att spela väldigt rent. Lite som att gå in mot IFK Kristianstad i Arenan och ha som överordnad taktik att inte knuffas för hårt.

En väg är att begära proportionella val, vilket kanske SD gör – men det ställer till det med ersättare. En valteknisk samverkan är på det viset enklare att hantera.

I sammanhanget kan också noteras hur Torbjörn Karlsson, socialdemokrat och avgående ordförande i kommunstyrelsen i Trelleborg resonerar. I denna kommun har Moderaterna och Kristdemokraterna gjort upp med Sverigedemokraterna om styret. De tre får majoritet ihop. Genom en valteknisk samverkan tar de alla platser i presidierna, alltså ordförande, vice ordförande och andre vice ordförande. Den sista brukar oppositionen få, och i det här fallet går den till SD. SD blir både en del av styret och ledande oppositionsparti. Torbjörn Karlsson (S) reagerade starkt på måndagens kommunfullmäktigemöte och förklarade att valteknisk samverkan i opposition är matematik, det är något man gör för att kunna få sin andel av platserna. Men valteknisk samverkan för att ta över styret är politik, enligt Karlsson.

Faktum är att i Norrköping har den udda oppositionen med Moderaterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ingått en valteknisk samverkan och i det skapat en extra kommunalrådspost till Sverigedemokraterna. Vänsterpartiet vill inte riktigt kännas vid kopplingen till SD, men i praktiken har man gjort så.

Nu får resterna av Alliansen i Ystad samla ihop sig och definitivt räkna bort Centerpartiet från sitt underlag. Eftersom Centerpartiet i Ystad ändå inte har varit intresserade av att se över kommunens ägande av hotellfastighet, införa lagen om valfrihet eller undersöka möjligheten att få in privata investerare i hamnen är det kanske lika bra. Centerpartiet i Ystad har ändå gjort sig till ett redskap i maktpartiets händer.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons