Annons
Ledare

Carolin Dahlman: Carolin Dahlman: Vänsterns snällhet drabbar de snälla

Om det inte ställs krav på den som lever på andra kommer dessa andra att komma i kläm. Det är inte snällt alls. Tvärtom.
Carolin DahlmanSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 15 juli 2019
Carolin Dahlman
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.

På Aftonbladets ledarsida kunde vi i helgen läsa att det var fel att ställa krav, och att politiken i stället skulle vara snäll. ”Jag vill till exempel att det ska bli enklare att gå på bidrag. Det är viktigare att ge folk värdiga liv än att slå ner mot fuskare”, skrev skribenten Susanna Kierkegaard (14/7).

Så föraktfullt! Så kränkande! Så urbota dumt!

Annons

Den som släpar sig till sitt halvroliga jobb 6 på morgonen, och sedan ser hur en löjligt stor del av lönen går till skatt, lär ha svårt att hålla med om att det bör bli enklare att gå på bidrag. Den som betalar lär snarare bli rasande – och definitivt inte acceptera att ses som en leverantör av folks ”värdiga liv”. Nej, den som hellre hade lagt sin lön på egna intressen lär uppmana myndigheterna att jaga fuskarna ännu hårdare.

Skribenten menade också att skolan inte ska vara så svår som den är i dag, eftersom ”alldeles för många går ut högstadiet utan gymnasiebehörighet.” Nämen så fiffigt. Om man låter folk sova på lektionerna och ändå få toppbetyg får ju jättemånga toppbetyg och det är ju superjättesnällt…

Nja. Kunskaper behövs för att klara sig senare i livet, och eftersom samhället behöver folk som kan. Exempelvis behöver vi ha läkare – inte klåpare – som opererar bort tumörer, eller ingenjörer – inte amatörer – som utvecklar ny teknik som kan rädda miljön.

Men hej och hå, sänkta krav var bättre än att pressa fler till att prestera. Dagis för evigt, bra idé.

Apropå Moderaternas förslag att inte längre erbjuda nyanlända skattefinansierad tolk i oändlig tid skrev skribenten att det var fel då ”man utgår från att nyanlända inte vill lära sig svenska”.

Men det handlar inte om huruvida människor vill eller inte. Det finns uppenbarligen personer som har bott i landet i decennier utan att lära sig språket,. Som konsekvens blir de ofta arbetslösa och svaga i sin föräldraroll, vilket slår hårt både mot samhället och barnen. Varför ska de skattebetalare som försörjer dem som inte lär sig svenska frivilligt dessutom stå för tolkkostnaden? Självklart ska det inte bara finnas rättigheter utan även skyldigheter.

Kierkegaard ville tro på människors goda vilja, förbättringsförmåga och ärlighet. Och visst vore det mysigt om alla var godhjärtade och respektfulla, men tyvärr ser verkligheten annorlunda ut. Jag vet inte om Aftonbladets ledarsida har missat att det finns giriga företagare som fuskar med rot, rut och tandvårdsbidrag. Har de inte läst om inbrottsligor, vab-fusk eller kvinnomisshandel? Hedersmord? Att man TROR att kriminella egentligen vill väl förhindrar tyvärr inte att de fortsätter förstöra för hederligt, snällt folk. Skurkar måste i rättvisans namn bemötas med motstånd och straff i stället för godtrogen tillit.

Men Aftonbladets ledarsida väljer andra sidan och vill ”banka in den snälla politikens idéer i folkmedvetandet igen”. Skribenten hänvisade till en tecknad björn i blå mössa som menade att “man ska vara snäll mot dem som är stygga, för de behöver det mest, och då blir de kanske snällare."

Jisses. Förespråkar vänstersidans debattör att en kvinna som får blåmärken av sin mans slag ska ge honom en kopp te och en kram? Ska barnen som blir rånade möta rånarna med handhjärtan – kanske ta med dem hem för att plocka valfria saker i ens rum också; kanske flytta in? De kanske blir snällare då...

Nej, ärligt talat. När någon försöker framstå som en härlig person genom att vara snäll utan att se vad det kan leda till blir hens väna inställning lätt en smocka i nyllet på andra, på brottsoffer och skattebetalare. Det är inte snällt alls. Det är att yra i den blå bamsemössan.

Annons

Följ eller delta i debatten på Facebook: Carolin Hanna Dahlman

Läs gärna också

Annons
Annons
Annons
Annons