Annons
Ledare

Carolin Dahlman: Om bråkstakarna vinner har vi förlorat

Tuffare kontroller och straff behövs för att skapa ett harmoniskt samhälle. De som förstör och fuskar ska inte komma undan – för då blir det ju orättvist och otryggt för oss andra.
Ledare • Publicerad 16 juli 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Stökigt på bussar och tåg.
Stökigt på bussar och tåg.Foto: Johan Nilsson/TT

Ett 50-tal busschaufförer i Skaraborg har tröttnat på resenärer som hotar, uppträder våldsamt och vägrar betala för sin resa, och har gått samman i en namninsamling.

Det började med att busschauffören Mikael Rylander skrev en ilsken insändare i Mariestadstidningen: ”Det händer också ofta att de kommer med sina barns skolkort eller fritidskort och stämplar in. Säger man då till dem att de inte kan använde de korten för att de är för gamla, så är man ofta en kuksugare, jävla fitta eller rasist” (5/7).

Annons

Han vände sig emot bristen på kontrollanter och stöd från arbetsgivaren. ”Kurser får vi – charmkurser – där vi lär oss att le mot kunden som förolämpat oss och säga något vänligt tillbaka”.

Och i detta ligger en viktig insikt – om att många av oss är så väldigt vänliga att den som behagar köra över oss bara kan tuta på tills vi ligger tillplattade. ”De vet att det inte finns någon chans att åka fast, så de kan lika gärna åka gratis. Den som bråkar får åka”, sa en busschaufför.

Tro inte att det det blir bättre av att le charmigt och låta de själviska komma undan. Det ger dem snarare skäl att fortsätta göra som de vill, fortsätta bete sig svinigt.

Vi ser också hur våldet och hoten ökar på sjukhus, bibliotek och skolor. I domstolar och butiker. Mot poliser, socialsekreterare, personliga assistenter och undersköterskor. Hälften av Skånes toppolitiker har utsatts för hot eller trakasserier.

I Hässleholm tvingades återvinningscentralen i våras dubbelbemanna på grund av hot. I Östra Göinge har kommunens nyinköpta elbilar vandaliserats. ”Rutorna på bilarna hade krossats och backspeglar sparkats in”. I Ystad och Rydsgård ökar antalet incidenter på tågen.

Nu måste vi agera på allvar. Det är bedrövligt att det ska behövas uniformerade vakter, kroppskameror och övervakning, men vad är alternativet? Att låta dem som sabbar få fortsätta utan motstånd? Naturligtvis inte.

Förhoppningsvis kan tuffare insatser leda till lugn. ”Sedan maj 2018, då vi avslutade pilotprojektet med kroppskamera på kundvärdarna, har vi haft en stabil nivå på polisanmälningarna”, sa man från Arriva.

Bra så, fortsätt. Fortsätt visa vem som bestämmer. Kanske måste det få kosta, så snåla inte med säkerheten i upphandlingar, lägg pengar på trygghetsskapande insatser och prioritera bort annat i stället.

Många tågvärdar måste jobba ensamma och de busschaufförer som nu reagerat vittnar om att de kan trycka på en knapp för att få hjälp, men att det då ofta är för sent. Bara hälften av Skånes tingsrätter har säkerhetskontroll. De ordningsvakter som ofta anställs i brist på poliser har bara några veckors utbildning, och en jag pratade med sa att alla moment på kursen gick ut på att man skulle vara två – ändå jobbade han alltid ensam.

Tyvärr skapar alltför mjuk politik lätt ett hårt samhälle där de respektlösa tar över. Jag vill leva i en värld där vi som sköter oss får frihet och respekt– inte de som fuskar och förstör.

Annons

Så om nån ska gå charmkurs så är det de!

Lästips

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons