Annons
Ledare

Carolin Dahlman: Carolin Dahlman: Ojsan hoppsan hejsan, de råkade visst slösa bort dina skattepengar

En efter en tabbar de sig, makthavarna. De tänker sig inte för utan köper in varor och tjänster hej vilt för dina pengar. När kommer det där tjänstemannaansvaret som riksdagen röstade igenom i april 2018?
Carolin DahlmanSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 22 juli 2019
Carolin Dahlman
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.

En handläggare på C4 Teknik i Kristianstad köpte nyligen in plastblommor i syfte att pryda en rondell, men de togs snabbt bort av olika skäl. Det var ”ett direkt feltänk”, menade chefen, men kallade handläggaren ”ambitiös” och ursäktade den onödiga utgiften om 40 000 kronor med att hen hade velat ”förgylla cirkulationsplatsen”.

Men att prata om goda syften och ambition när det egentligen handlar om slarv och slöseri är skamligt. De där pengarna hade kunnat gå till annat, betydligt viktigare. Det var inte ett gulligt snedsteg av någon som menade väl men hade dålig smak – det var tjänstefel och pengarna borde dras från lönen.

Annons

Tyvärr kan vi nog räkna med att det dagligen begås misstag av den här typen, där små och stora summor försvinner på grund av ogenomtänkta, slarviga beslut.

Luleå kommun hade till exempel bokat artisten Peg Parnevik för en konsert på en hamnfestival, men flyget till Luleå ställdes in så det blev ingen konsert. Ändå fick skattebetalarna punga ut med 80 000 kronor.

Projektledaren erkände: ”Vi har inte riktigt koll på hur det fungerar” och sa att man inte alltid går igenom avtalen så noggrant som man borde göra. ”Det kanske är ren slentrian” (SVT 15/7). GRR.

I oktober avslöjade Uppdrag Granskning att ett antal kommuner tillsammans hade köpt ”issmältningsmedel” för 15 miljoner kronor, men fått vanligt vägsalt som var värt en bråkdel. En tjänsteman vid Skövde kommun förklarade: ”Det var väl i tron om att det var ett bra medel som man ville prova på. Tyvärr så gjorde man ingen koll på vad det verkligen kostade” (SVT 10/8).

Ingen koll. Inte riktigt koll. Feltänk...Ojsan hoppsan hejsan.

I Bromma byggdes en busshållplats om, men sen kom man på att gatan visst var för smal för bussen. I Eskilstuna glömde kommunen att söka ett tillstånd för transporter av brandfarlig gas, så det kommunala energibolaget blev tvunget att elda upp biogas som var tänkt att användas för kollektivtrafiken. Endast ett fåtal av 26 migrationspolitiska propositioner som lades fram 2004-2015 hade nog bra konsekvensanalyser, enligt Riksrevisionen. Och så vidare, etcetera, med mera.

Vem ska vi som betalar för slarvet skälla på? Vem ska stå till svars? Får de klantiga någon slags reprimand eller rullar dagarna på som vanligt?

18 april förra året röstade en enig riksdag JA till att återinföra tjänstemannaansvaret, men sedan dess har inte mycket hänt. Frågan ”bereds på regeringskansliet” fick riksdagsledamoten Ida Drougge (M) till svar när hon undrade ett år efter beslutet. Justitieminister Morgan Johansson (S) har under året svarat på samma sätt på två skriftliga frågor – i januari och maj – från Sten Bergheden (M).

Frågan bereds. Och dagarna går, kronor försvinner, ansvariga kommer undan. Samtidigt får svårt sjuka inte sjukpenning, gamla glöms bort av hemtjänsten och järnvägsrälsen är skraltig, för resurserna räcker inte till. De gick visst till annat. Ojsan hoppsan hejsan,

Annons
Annons
Annons
Annons