Annons
Ledare

Carolin Dahlman: Carolin Dahlman: LO ljuger om att de inte ljuger

”Vi kommer att bli av med våra jobb. Vi kommer inte att ha några fasta anställningar. Ingen får bli sjuk. Ingen får skaffa barn. Ingen får bli äldre.” Första gången jag såg LO:s film trodde jag att det var någon slags parodi, men icke. Detta var på riktigt.
Carolin DahlmanSkicka e-post
Publicerad 23 april 2018
Carolin Dahlman
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Karl-Petter Thorwaldsson med ljugarhatten på.
Karl-Petter Thorwaldsson med ljugarhatten på.Foto: Erik Simander/TT

På 1 minut och 54 sekunder lyckades fackförbundet sprida så många lögner och överdrifter att Karl-Petter Thorwaldssons näsa borde nå högre än Eiffeltornet när den förnärmat sträcker sig mot skyn.

Skulle verkligen ingen enda svensk få skaffa barn om en moderat blev statsminister? Skulle ”ingen” få bli äldre? Hur tänkte LO då; menade de att Ulf Kristersson skulle sätta en slags maxålder på befolkningen och göra sig av med alla över ett visst datum i passet? Skulle influensa bötfällas?

Annons

”Det här är bara så hårresande dumt”, kommenterade Johan Ingerö på Timbro i Agenda på söndagen. Gunnar Strömmer, partisekreterare i M, sa: ”Den här filmen göder människors oron med lögner” (22/4).

Men LO menade både i Agenda och Aftonbladet att det hela var sant och riktigt. ”Nej, vi ljuger inte”. ”Vi berättar sanningen om deras politiska förslag” (Aftonbladet 23/4).

Definiera gärna sanning då. Enligt SAOL betyder ordet ”yttrande eller tanke som överensstämmer med verkligheten”. Men nu är valrörelsen igång och ingen litar väl ändå på Svenska Akademien i dessa dagar – kanske får man själv bestämma över verkligheten? Fiffigt.

Therese Guovelin från LO svarade på kritiken mot filmen: ”Jag menar definitivt att den är både saklig och speglar oron”.

Att den speglar en ogrundad oro kanske stämmer. Men är den saklig? I filmen menade en undersköterska att hon med M:s förslag kommer att få sänka sin lön med 30 procent. Men ingen talar om att sänka lönen för den som redan har ett jobb. Alliansen vill ha inträdesjobb för dem som står långt ifrån arbetsmarknaden, och eftersom arbete kombineras med utbildning tjänar man bara 70 procent avingångslönen. Nej, Ulf Kristersson (M) Jan Björklund (L), Annie Lööf (C) och Ebba Busch Thor (KD) tänker inte skriva om vanligt folks anställningskontrakt. Att insinuera det är ”hårresande dumt” för att citera Ingerö.

Enligt LO vill M ”att lönen ska vara så låg att man inom många yrkesgrupper kommer att få svårt att klara sig”. Men återigen, inträdesjobb är delvis en skola, och vad får andra som pluggar? Och vad är alternativet för den som aldrig ens har fått in en fot på svensk arbetsmarknad? Den som får ekonomiskt bistånd måste leva på 4 000 kronor plus ersättning för hyra.

Men nu är valrörelsen i full gång och de rödas rädsla för att förlora får dem att tänja på sanningen.

På Aftonbladet skrev Anders Lindberg häromdagen att ”Med Moderaterna får du inte träffa doktorn” och att det i Stockholm är ”i princip meningslöst” att åka till akuten, för ”man får ändå inte träffa någon läkare” (17/4). Öh? I Stockholm får 93 procent vård i primärvården inom garantitiden; motsvarande siffra i Skåne är 90. Även vad gäller första besök i specialiserad vård och operation ser det bättre ut i SLL än i rödgrönsstyrda Region Skåne.

Enligt SAOL betyder lögn ”medvetet osant påstående vanligen framfört i syfte att vinna orättmätig fördel”. Det där med falska nyheter är verkligen aktuellt i årets valrörelse.

Annons
Annons
Annons
Annons