Annons
Ledare

Carolin Dahlman: Carolin Dahlman: Asylsökande bör inte få välja bort kvinnor som utredare

Migrationsverket och regeringen står inte upp för jämställdheten när de ger folk rätt att välja tolk och handläggare utifrån kön. Denna vansinniga rättighet borde skyndsamt avskaffas.
Carolin DahlmanSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 16 november 2017 • Uppdaterad 20 november 2017
Carolin Dahlman
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Handläggare och asylsökande.
Handläggare och asylsökande.Foto: Marcus Ericsson/TT

Sverige är till stor del ett jämställt land där kvinnor har omfattande frihet och behandlas som individer. Men i detta genusmedvetna land – där vissa med emfas bråkar om ordet ”tjänsteperson” eller vill kvotera kurslitteratur – kan asylsökande makalöst nog välja utredare eller tolk utifrån kön.

Enligt en ändring i utlänningsförordningen som gjordes förra året har ”utlänningen” inför handläggningen hos Migrationsverket rätt att välja om hen vill ha en manlig eller kvinnlig person som utreder eller tolkar.

Annons

Det är en lagtext som utfärdades 8 december 2016 – alltså inte på 1800-talet även om det känns så (SFS 2016:1244). Den är underskriven av Peter Hultqvist (S) – inte någon mulla i Iran eller imam i wahabistisk moské. Nej, av en minister i en rödgrön regering. Bara för mindre än ett år sedan.

Varför är Migrationsverket och regeringen så villiga att tillmötesgå personer från en patriarkal struktur som uppenbarligen inte vill ha kontakt med yrkeskvinnor? För naturligtvis är det vad det handlar om; varför skulle annars könet spela roll?

Här borde politiker och byråkrater självklart ha stått på sig och sagt att i Sverige har vi som ambition att se kvinnor som individer och lika mycket värda som män. Här följer vi asylrätten och ger dig rätt att fråga om uppehållstillstånd – men det sker på våra villkor. Vi kommer inte att anpassa oss efter din gammalmodiga syn.

Nej, du får en tuff ung tjej som handläggare vare sig du vill eller inte, och du ska respektera henne! Punkt. Du får bada med folk av andra könet i det kommunala badhuset eller bygga ditt eget. Punkt. Du som man kommer att behandlas av en kvinnlig läkare och din fru eller syster kommer att möta män. Punkt.

År efter år har svenska kvinnor vunnit strider till förmån för jämställdheten; våra rättigheter har stärkts och blivit fler. Att våra politiker nu tar utvecklingen tillbaka i någon kringelkrokig snällism är något vi ska reagera emot.

Risken med att enskilda i kontakten med statliga myndigheter får utrymme att agera enligt värderingar som går på tvärs med det feminister har så hårt slagits för är att dessa synsätt ges legitimitet. När värderingarna till och med sanktioneras av det offentliga lär ingen förstå att de inte är önskvärda. Nej, de kommer att kräva än större plats, än fler rättigheter, än mer särbehandling.

Vi måste höja våra röster för att höras. Medan vi kan.

Läs gärna också:

Kvinnors rätt att välja

Det har framkommit synpunkter om att det kan vara bra för kvinnor som vill prata om övergrepp att kunna få en kvinnlig handläggare. Detta är bra, men borde kunna hanteras utan en text i en förordning.

Annons
Annons
Annons
Annons