Annons
Ledare

Carl Johan Sonesson: Carl Johan Sonesson: Lite bättre, lite friare, lite skånskare

Hur ska Skåne utvecklas i rätt riktning de kommande tio åren? Ledarsidan låter Region Skånes ledande politiker. I dag skriver regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson, Moderaterna.
Carl Johan Sonesson
Gästkrönika • Publicerad 22 december 2020
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Carl Johan Sonesson (M)
Carl Johan Sonesson (M)Foto: Bosse Nilsson

Tio år är ingen lång tid, mycket kommer att vara precis som i dag. För oss som arbetar med att styra den offentliga sektorn och skapa förutsättningar för ett rikare, vänligare och hållbarare Skåne är det förstås en aning frustrerande. Men en hel del kommer att ha utförts.

Sjukhusområdet på SUS i Malmö är färdigt, en viktig pusselbit för att ersätta de sjukhus som byggdes på 60- och 70-talen. Även de stora sjukhusen i Helsingborg och Lund har kommit en bra bit. Vi har lagt grunden till en modern sjukhusvård i Skåne.

Annons

Samma sak med de stora projekten för järnvägar, vägar och transporter. 2030 är Fehmarn Bält-förbindelsen färdig, man bygger som bäst på fyra spår Lund-Hässleholm och har startat bygget av en andra Öresundsförbindelse mellan Helsingborg och Helsingör samtidigt som ett beslut om en Metrotunnel mellan Malmö och Köpenhamn tagits. E6 har tre filer i varje riktning, E22 har en hög standard hela vägen och E65 har rustats upp precis som flera av länsvägarna. Planer finns för fler.

Pandemin 2020 klarades och gav en nyttig påminnelse att bygga för framtida pandemier, 2030 har vi god beredskap för många sorters kriser.

Det som är alldeles säkert är att sjukvården kommer att vara bättre och klara fler sjukdomar. Inte minst för att vetenskapen går framåt dag för dag. Men också möjligheten att förebygga och ge vård och råd redan i hemmet. Till det bidrar att alla sedan flera år har bredband i hemmet. Kommunernas äldreomsorg kommer att ha anställda läkare med ansvar. Om tio år kan vi ha kommit långt i att minska antalet med allvarlig stroke. Vi har tagit stora steg i kampen mot folksjukdomar som diabetes och hjärtproblem.

Allt gott är sannerligen inte politikens förtjänst. Som moderat är jag medveten om att politiken har en begränsning och att de verkliga framstegen sker genom att människor, ensamma eller tillsammans med andra, lever och verkar i ett fungerande samhälle. Politiken, regionen, staten och kommunen kan ge förutsättningar och hålla i skyddsnätet. Förutsättningar handlar då lika ofta om att inte hindra uppfinningsrikedom och nya idéer utan uppmuntra dem, och låga skatter är minst lika bra som bidrag och företagsstöd.

En frihetsreform är att ta bort gränshinder och byråkratiskt krångel så att Öresundsregionen kan växa samman än mer. 2030 har Öresundssamarbetet redan gjort att Skåne gått om Stockholm i tillväxttakt.

Om vi politiker klarar vår del av ansvaret: Skydda medborgarna, hålla ordning och reda i de offentliga finanserna, upprätthålla vård och omsorg, stå för skolor i världsklass, bygga och underhålla vägar och järnvägar, kollektivtrafik och kulturinstitutioner. Då finns större möjligheter för oss alla invånare att bygga ett ständigt lite bättre liv.

Fungerar det offentliga, då finns utrymme för företag att växa, för kulturlivet att utvecklas, för det civila samhället att växa sig starkt.

Vi vill ha ett Skåne där människor trivs, ett lite bättre, lite gemytligare samhälle. Att Malmö FF då redan tagit ytterligare minst fem SM-guld ger ett kvitto på ett välmående Skåne.

Carl Johan Sonesson (M)

Regionstyrelsens ordförande i Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons