Annons
Ledare

Madeleine Brandin: Byggbransch i skakig förändring

Arkitektkontoren berörs först, uppdragen sinar. Byggbranschen kommer strax efter. Fastighetsbolag har börjat skaka.
Madeleine Brandin
Gästkrönika • Publicerad 23 maj 2023
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Madeleine Brandin Trelleborg
Madeleine Brandin TrelleborgFoto: Claes Nyberg

Det rivs i Trelleborg, W-frö är borta, liksom Parkhotellet. Det byggs i Trelleborg, på Övre växer en ny stadsdel fram, på norr syns nya spännande flerbostadshus.

I Skivarp ligger nya radhus i två våningar i vit träpanel med gavlarna mot gatan. Vid infarten till Svarte västerifrån syns ett nytt varierat villaområde.

Annons

I Ystad möter ett prickigt halvrunt hus med indragna balkonger vid den västliga infartsrondellen. På ömse sidor vägen ett fint bostadsområde. Däremot är svårt att förstå hur det goda utsiktsläget norr om reningsverket väster om nya kyrkogården inte utnyttjats bättre. Uniforma flerbostadshus står klossigt medan de lila tågen susar förbi ibland. De husen verkar inte vara ritade för den platsen.

I Ystad hamn syns silos med höga hisstorn. Deras höjd motiverar att även nya bostadshus i hamnområdet kan byggas höga. Men hur kommer det att bli med hamnomvandlingarna framöver i Trelleborg och Ystad? Exploateringsbolaget i Trelleborg har bytt ägare.

Lennart Weiss, Veidekke Sverige, skriver att bostadsbyggandet gått rakt in i väggen. 2021 påbörjades 70 000 nya bostäder i landet. I år väntas det bara bli 25 000. Småhusbranschen stänger fabriker och lagerställer redan färdiga typhus. Skälen är stigande byggkostnader och hushållens minskade köpkraft till följd av en kombination av sjunkande realinkomster och finansiella tillgångar. Och det kan fortsätta så här flera år.

Det snabbt växande fastighetsbolaget SBB med den karismatiske tidigare politikern Ilija Bajtlan har störtdykt. Bolaget blev en folkaktie med 350 000 enskilda aktieägare, som nu ledset tittar sig omkring.

Så fort räntorna stiger och byggtakten stannar upp hörs röster om att slopa byggregler om till exempel buller och köksinredning. I GP driver Adam Cwejman den tesen. Det är bra dumt! Sämre lägenheter gör verkligen inte läget bättre.

Simrishamn hade förra veckan ambitiösa arkitekturdagar med stadsvandring och kända föreläsare. På Jordberga gods var det klimatsymposium kring hållbart byggande och energi. Landsbygden levererar!

Gamla spritfabriken i Eslöv ska möta en ny framtid med lägenheter och kontor. NCC och kommunala bostadsbolaget samverkar. Tegel, träbjälkar samt trappor, fönster och pelare i gjutjärn ska återanvändas. I Malmö, Varvstaden, driver PEAB ett liknande återbruksprojekt där historiska värden sammanfogas med moderna byggregler.

Byggandet kan och kommer inte att kunna fortgå som hittills. Bygg- och fastighetsbranschen måste ställa om och tänka cirkulärt, säger bland andra Linus Berg, hållbarhetschef på Ocab. Lösningen är inte att riva utan att återanvända och restaurera det vi redan har och integrera med det vi bygger nytt.

Madeleine Brandin är arkitekt och författare bosatt på Söderslätt

Annons
Annons
Annons
Annons