Annons
Ledare

Bygg fler broar mellan skola och arbete

Kopplingen mellan skolan och arbetslivet är för svag vilket leder till en hög arbetslöshet bland unga samtidigt som företagen skriker efter kompetens.
Ledare • Publicerad 19 augusti 2011
Elever på prao.
Elever på prao.Foto: 

Det är innebörden av den artikel som publicerades på DN Debatt på torsdagen, skriven av Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas Riksförbund, och tidigare högskoleministern, Tobias Krantz, nu verksam på Svenskt Näringsliv.

Att Sverige har en hög ungdomsarbetslöshet är känt sedan länge. Så sent som i juni uppgick andelen arbetslösa till nästan 30 procent för ungdomar i åldern 15–24 år. Det är allvarligt och det måste till åtgärder för att inte hel generation ska förloras för framtiden.

Annons

I en undersökning som Demoskop har gjort på uppdrag av Lärarnas Riksförbund och Svenskt Näringsliv har man frågat ett antal företag vilken kompetens de efterfrågar. Högst på listan ligger baskunskaper som att läsa, skriva och räkna samt social kompetens. Det är inget resultat som överraskar. Det som däremot oroar är att elevernas skolresultat överlag sjunker vilket leder till att klyftan mellan skolan och arbetslivet ökar.

Undersökningen visar också att många företag har svårt att för att hitta rätt kompetens hos personer under 30 år och att skolan är dåliga på att förbereda eleverna för arbetslivet.

Förslaget från Metta Fjelkner och Tobias Krantz är att utveckla praoverksamheten vilken de menar ska regleras i skollagen. De vill att den praktiska arbetslivsorienteringen, praon, ska omfatta tre perioder, två veckor på högstadiet och en vecka i gymnasiet. Syftet ska vara att eleverna ska få insikt i vad det innebär att arbeta och får uppleva vilken nytta deras baskunskaper har i arbetslivet.

Som Fjelkner och Krantz skriver finns det mycket att tjäna på en utvecklad prao. Att få en återkoppling på de kunskaper man har kan öka elevernas studiemotivation. De får också en inblick i arbetslivets villkor, en ökad kunskap om samhället i stort och kan få ett bättre underlag för framtida yrkesval.

Men för att kunna ro i hamn en meningsfull prao måste både skolor och företag vara med på noterna och ordna bra och givande praoplatser.

En lagstadgad prao är en bra lösning till dagens smått kaotiska system där det är upp till varje kommun att själva utforma arbetslivsorienteringen.

Givetvis är det viktigt att kunskapsinlärningen står i centrum i skolan. Men det finns en värld utanför skolbänken och den måste eleverna få ta del av tidigt. En mer utvecklad prao kan ge nybakade studenter de nycklar de behöver för att ta sig in på arbetsmarknaden.

Det är hög tid att agera kraftfullt för att framtidens ungdomar inte ska bli en förlorad generation. Bygg därför fler broar mellan skolan och arbetsmarknaden. Det är att satsa på framtiden.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons