Ledare

Bromsa den ryska gasen

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Alexei Druzhinin

Blekingska Karlshamn och gotländska Slite planerar att öppna sina hamnar för ryska jätten Gazprom. Det trots säkerhetsvarningar från ÖB. Regeringen måste säga stopp.

Det av Putinregimen kontrollerade Gazprom ska använda hamnarna för lager av rör till bygget av två nya gasledningar under namnet Nord Stream 2 i Östersjön från Ryssland till Tyskland. Med ledningarna fördubblas kapaciteten från redan existerande Nord Stream. Redan det bygget, som togs i bruk för fem år sedan, var kontroversiellt. Alliansregeringen lät dock projektet fullföljas. Sedan dess har läget i Östersjön förvärrats avsevärt. Putins regim har visat att den inte viker för att annektera grannländers territorium. Hotet mot Baltikum är numera något mer än bara fantasier.

Gotländska Slite är en hamn som anses strategisk viktig ur säkerhetsmässig synvinkel. Vid en konflikt i Baltikum är Slite en möjlig utgångspunkt för rysk militär. Sveriges överbefälhavare Mikael Bydén har varit tydlig med att han inte vill att något annat land ”ska ha tillgång till en infrastruktur som över tiden är väldigt viktig för försvarsmakten”. (SVT 17 oktober)

Försvarsmakten har numera permanenta trupper på Gotland, allt på grund av det uppskruvade säkerhetsläget runt Östersjön. Situationen är allvarlig.

Ändå vill de lokala beslutsfattarna på Gotland och i Karlshamn säga ja till Gazprom. Anledningen är ekonomisk. För Gotland skulle ett avtal med Gazprom innebära mellan 50 och 60 miljoner kronor, enligt Björn Jansson (S), ordförande för Regionstyrelsen Gotland.

Björn Jansson menar att det är statens sak att ta ställning till det säkerhetspolitiska läget, Gotland ska bara ta ställning till avtalet med bolaget. Likadant resonerar hans partikamrat i Karlshamn, Per-Ola Mattsson, som menar att affären kommer att genomföras om staten inte meddelar något annat.

Den 13 december ska Mattsson och Jansson åka till UD för ett informationsmöte. Budskapet kan bara vara ett: Njet till Putin.