Annons
Ledare

Bråttom till vänster

Inför höstens partikongress krävde på tisdagen Stockholms oppositionsborgarråd Carin Jämtin i en debattartikel i Dagens Nyheter att Socialdemokraterna ska ta ställning mot att privata välfärdsföretag ska kunna dela ut vinst.
Ledare • Publicerad 29 juli 2009
Foto: 
Full fart från det poitiska mittfältet.
Full fart från det poitiska mittfältet.Foto: BERTIL ERICSON

Eller åtminstone att en begränsning av vinstuttaget ska införas.

Helt lätt att komma med raka krav är det tydligen inte när S nu är mer beroende av sina röda vänsterpartikamrater än tidigare. Länge har S accepterat alternativa driftsformer.

Annons

Vänsterpartiet vill inte ha några vinster överhuvudtaget.

Miljöpartiet anser däremot att vinster är bra så länge de återinvesteras i verksamheten.

Verkligheten och erfarenheterna visar samtidigt att det har varit bra att få in entreprenörer inom välfärdssektorn. Den ökade konkurrensen med större valfrihet för medborgarna har varit en framgång.

Den effektivisering inom välfärdssektorn som Jämtin menar kan uppnås med förbud mot vinstutdelning har vi sett just bland de privata välfärdsföretagen. Elever som lämnar skolan utan betyg och äldre som upplever att de inte får så mycket service från hemtjänsten som de behöver är inte precis ett fenomen knutet till privata välfärdsföretag. Tvärtom.

Fast det finns de Socialdemokrater som har varit tydligare än Jämtin.

Ylva Johansson, Stockholmaren som är riksdagsledamot för norra och östra Skåne, krävde förra året att personal på skolor, vårdcentraler och äldreboenden borde få del av vinsterna i så kallade intraprenader.

Inget tal om att begränsa vinstutdelningen. I stället tydlig insikt om att ägande och vinster är viktigt för att skapa mervärden och drivkrafter.

Det är av allt att döma denna linje Johanssons tidigare ministerkollega Jämtin nu försöker få partiet att styra bort ifrån.

Visst går det förstå att det sticker i ögonen hos en del S-märkta systemkramare att verksamhet som baseras på vinstintresse kan fungera bättre än sådan som drivs offentligt. Det finns de som verkar mena att det är omoraliskt att tjäna pengar, vilket Jämtin försöker argumentera utifrån: all vinst borde gå tillbaka till det offentliga.

Detta vore ett effektivt sätt att öka slöseriet med skattemedel. Om det inte finns någon drivkraft att utföra jobbet bättre, effektivare eller smartare lär få vara intresserade av att visa hur det skulle kunna göras.

För Jämtin och många av hennes partikamrater handlar det dock inte om att förvalta skattemedel på bästa möjliga sätt – det går ju alltid att klämma medborgarna på några skattekronor till. För dem är det viktigare att det offentliga utför all välfärdsverksamhet så att den blir lika dålig för alla. Av ideologiska skäl.

Lucas Dietrichson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons