Ledare

Brandin: Ljus i vardagen - kämpa på

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Claes Nyberg

Österlen lyste och Livet på landet öppnade stall och gallerier runt om över Söderslätt.

Under hösten erbjuds föreläsningar, matmarknader och konserter. Ett tecken på att allt kan vara som vanligt, fast världens händelser oroar.

Simrishamn hade företagarkväll med prisutdelning till stötfångare och dörrlister, konst bytte plats med varor i skyltfönstren, Ystad har haft sin näringslivsgala och Trelleborg har sin på torsdag. Det är tillställningar som sprudlar av gemenskap och framtidsoptimism. Lokala små och stora företag premieras, leran har nyss stampats av skorna när diplom delas ut till musik, glittrande kläder, tal och applåder. Bobcatmaskiner, landsbygdsutvecklare, mentorskap för flyktingar, byggmaterial, cyklar, judo, musik och foto, en spretig och ljuvlig blandning av allt detta som bygger lokalsamhället.

Kreativa Skåne delade ut Region Skånes design- och arkitekturpriser samt miljöstipendier på Palladium i Malmö i fredags. Arkitekturpriset gick till Max IV i Lund, Fojab arkitekter och Snöhetta delade det med den engagerade byggherren Fastighets AB ML4. Design som uppmärksammades var appen ”Tadaa!” för barn med autism samt en skulptural möbel ”Kebne” för utomhusgymnastik i stadsrummet. Miljöpriser gick bland annat till en bön-nörd, dvs en odlare av baljväxter i Skåne, och till en designer för återvinning av spill av konstfiberpolyester, att användas i slow fashion.

Långsamt var en återkommande ord. Carl Honoré föreläste om sin senaste bok ”Slow fix”. Multitaskande och workaholic har ersatts med en-sak-i-taget och bortkopplade smart-phones. När får du dina bästa idéer? Ja, just det, i duschen eller under promenaden.

Författaren Thomas Sjödin och hans familj har söndagarna fria från internet och sociala medier, i stället umgås och pratar man med varandra, tillåter också tystnad och eftertanke.

Idéer och kreativitet kräver både koncentration och avslappning, men frihet från mobiltelefonens ständiga surr. Sen får man inte ta paus för länge, då händer heller inget. Det krävs strängt arbete för att färdigställa både en bok och en gummimatta.

Samtidigt mindes vi massakern i Paris för ett år sedan, i Malmö hittades i söndags en bil i vattnet vid Krankajen med ännu en mördad man, bilar bränns i Rosengård, tjuvgods från skånska hem skeppas ut över Ystad hamn. Det är omöjligt att inte bli djupt bedrövad och skrämd. Människan är människans värsta hot. Kanske är det då som allra viktigast att jobba på, fortsätta bygga på det positiva. Starta nya företag, skriva nya sånger, uppfinna nya hjälpmedel.

Jag vill gärna minnas Leonard Cohens diktrader ” Ring the bells that still can ring/ forget your perfect offering/ There is a crack, a crack in everything/ that´s how the light gets in”.