Annons
Ledare

Bra jobbat svenska politiker: Bäst i världen på att beskatta folk!

Regeringen brukar skrävla om att vi ligger högt på olika topplistor, och det kan nog stämma. Särskilt skatt är Sweden riktigt bra på.
Ledare • Publicerad 24 juli 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Foto: Fredrik Persson

Vad gäller skattetrycket generellt ligger vi numera inte på första plats utan på femte med våra 44,1 procent. Snittet i OECD är 34,3 så nog ligger vi ”bra” till, men numera har både danskarna och finnarna gått om. Vad tänker våra skattehöjande politiker inför detta ”misslyckande”? Attans?

Förra året slog dock skattesatsen i svenska kommuner rekord; aldrig tidigare hade kommunalskatterna varit så höga som nu, i genomsnitt 32,12 procent, vilket kan jämföras med år 2000 då skatten låg runt 30 procent och 1960 när skatten var under 15 procent. Den uppåtgående kurvan är verkligen imponerande.

Annons

Annat de röda har att fira är att vi har näst högst moms i EU med våra 25 procent, bara överträffade av Ungern som har 27 procent. Genomsnittet i EU-länderna ligger på 21,5 procent.

I tävlingen om högst marginalskatt vinner vi dock med 69,1 procent inklusive arbetsgivaravgift; vi har högst av alla OECD-länder.

Elskatten ligger på 41,38 procent inklusive moms. När den infördes 1951 var den 1 öre, så oj vad politikerna har presterat. Inte illa alls.

Punktskatterna på bensin och diesel är rekordhöga och fortsätter att öka. Enligt BIL Sweden kommer Sverige att får världens högsta bränsleskatt på bensin och diesel inom ett till två år. Korkarna smäller så att det blir hål i Miljöpartiets tak.

Under hela mandatperioden har regeringen faktiskt höjt skatterna för företag, men även om skattebelastningen på företagande är internationellt sett relativt hög i Sverige, visar en studie från Världsbanken visar att skatten som ett medelstort företag betalar i Sverige uppgår till 49,1 procent av vinsten, vilket placerar Sverige på plats 42 av 189 länder. Det är ju knappt godkänt. Bättre kan ni, rödgröna skatteälskare. Fortsätt pressa oss! Heja Sverige!

Baksmällan får nästa generation ta, med lägre tillväxt och sånt, men strunt samma, nu applåderar vi och studerar det sjunkande bankkontot! Heja BLÅGULA!

Obs, ironi förekommer i texten...

Lästips

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons