Annons
Ledare

Bota fundamentalism med öppenhet

I många delar av världen är islam inte bara religion, utan också politik. Det gäller även i Sverige.
Ledare • Publicerad 12 augusti 2010
Protester i New York.Foto: 

Senast ut var Folkpartiledaren och utbildningsministern Jan Björklund, som öppnade för förbud mot ansiktstäckande burka och niqab i skolan.

I grannlandet Danmark omgärdas tidningen Jyllandspostens kontor av ett nästan tre meter högt taggtrådsstängsel och stora betongblock. Detta på grund av att tidningen 2005 publicerade de numera ökända karikatyrerna av islams profet Muhammed, vilket utlöste våldsamma protester världen över.

Annons

Debatten finns inte minst på andra sidan Atlanten. Protestvågorna går höga mot att en moské och ett muslimskt kulturcenter nyligen har fått tillåtelse att byggas i närheten av Ground Zero i New York, där World Trade Center-tornen stod innan den 11:e september 2001.

De protesterande i New York begår ett viktigt tankefel. Det var inte islam som attackerade USA för snart nio år sedan. Istället var det, som George W Bush sade, en ansiktslös och feg fiende som utförde attacken . Och den gjorde det av hat mot demokratiska och moderna värderingar. Att man till viss del använde religionen för att motivera dådet har bara gjort livet sämre för muslimer världen över, som har drabbats av förstärkta fördomar och våldsdåd.

Islam som religion behöver inte vara våldsam, men vissa av dess uttolkare manar till våld med religiösa förtecken. Den organisation som vill upprätta moskén i New York gör det inte.

Tvärtom. Organisationen Cordoba Initiative arbetar aktivt för förbättrade relationer mellan islam och västvärlden.

Organisationens betydelse för religiöst samarbete och tolerans visas inte minst av att en rad företrädare för andra religiösa grupper– däribland den stora judiska organisationen American Jewish Committee – har manat till stöd för bygget på Manhattan.

Om det muslimska kulturcentret till slut byggs kommer det därför att bli en symbol för tolerans, just därför att det byggs av en organisation som främjar religiös förståelse. Därmed skulle kulturcentret och moskén också bli en konstant manifestation mot Al-Qaida, som förordar separation och heligt krig mellan islam och väst. Offren för 11:e september skulle knappast kunna få ett bättre minnesmärke än detta.

Kampen mot den fundamentalistiska uttolkningen av islam är inte okomplicerad. Antidemokratiska muslimska predikanter finns inte bara i diktaturer där islam är statsreligion, utan även i Sverige.

Exempel på detta finns bland annat i dokumentären ”Det svider i hjärtat” (2007), där filmaren Oscar Hedin följer ett flertal svenskar som förordar strid för islam med vapen i hand. Det är just för att bekämpa sådana krafter som världens moderata muslimska organisationer måste stödjas och välkomnas.

Bara genom att islams goda krafter bereds utrymme kan fundamentalisterna besegras. Förhoppningsvis ges det utrymmet även på Manhattan.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons