Annons
Ledare

Bortom nästa klick på nätet

Internet är en till synes outtömlig källa för nyheter och information. Varje samhällsmedborgare borde därför kunna lita på att den bild som ges är vederhäftig.
Ledare • Publicerad 29 december 2011
Mer än bara sensationer. Arkiv: LEIF R JANSSON 2011
Mer än bara sensationer. Arkiv: LEIF R JANSSON 2011Foto: 

Ändå är det med de digitala medierna som den ytliga och sensationslystna journalistiken får mer utrymme.

Nätet är också en arena för mytbildning och snabb ryktesspridning, vilket på sikt kan skada den öppna debatt som varje demokrati är beroende av. Här har de traditionella medierna fortsatt en viktig uppgift, att leverera journalistik av hög kvalitet.

Annons

I det internationella forskningsprojektet ”Mapping Digital Media” har journalistiken i 60 länder undersökts och hur digitaliseringen har påverkat nyhetsrapporteringen. Den svenska studien har genomförts av Lars Nord, professor i politisk kommunikation.

Hans slutsats är att en ökad konkurrens på mediemarknaden lett till att journalistiken blivit mer sensationslysten. En anledning till detta är det större behovet av att hitta nya vinklar på redan kända nyheter. Till exempel måste en stor nyhetshändelse som rapporterats på nätet paketeras om och presenteras som en ny nyhet i papperstidningen dagen därpå, utan att ofta tillföra något nytt.

Den snabba ryktesspridningen på nätet påverkar också de traditionella nyhetsmedierna att tidigare publicera namn på personer som är misstänkta för brott. På sikt är detta en oroväckande utveckling eftersom journalistikens trovärdighet hotas.

En annan trend på mediemarknaden är den allt större ägarkoncentrationen till följd av ökad konkurrens. Det är en realitet som många dagstidningar har att arbeta med, att ständigt öka effektiviseringen för att på sikt kunna överleva. Tyvärr leder det också till minskad mångfald och större fokus på billigare nyhetsproduktion.

Medierna har en mycket viktig roll i dagens samhälle, både för att rapportera om det som händer och som granskare av makten. I Sverige har tidningarna fortfarande en mycket stark ställning men trenden är klar, konkurrensen blir allt tuffare på mediemarknaden. Tyvärr pekar detta mot att allt färre i framtiden vill betala för journalistik av hög kvalitet. Det är kanske det största hotet mot framtidens medier – och mot demokratin.

När information blir mer lättillgänglig och svaret på nästa fråga bara finns en googling bort, då blir vi bekväma och tar varenda genväg vi kan. Det är en avigsida med internet. Här har tidningarna en viktig roll att fylla, att visa hur verkligheten ser ut bortom nästa klick på nätet.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons