Annons
Ledare

Börsoron visar behovet av buffert

Det svänger snabbt nu. Prisfall på världens börser, därefter återhämtning.
Ledare • Publicerad 9 augusti 2011
Finansministern vet behovet av tillgångar.
Finansministern vet behovet av tillgångar.Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Varje nytt besked ger utfall. På måndagsförmiddagen steg Milanobörsen med 4,1 procent, efter beskedet att Europeiska centralbanken ska köpa italienska statspapper. Varje uttalande måste vägas på guldvåg – ett förfluget ord från Angela Merkel kan påverka många européers ekonomi.

För den enskilde kan det tyckas svårt att överblicka. ”Dags att binda räntan?” frågar feta tidningsrubriker till morgonkaffet. För högt belånade hushåll kan den ekonomiska utvecklingen, på kort sikt, innebära både vinst och förlust. En instabil världsmarknad kan ge färre räntehöjningar på hemmaplan. Men det är naturligtvis mer än bolånen som oroar. Sverige är en liten och öppen ekonomi med ett stort exportberoende.

Annons

Samtidigt bör riskerna inte överdrivas. Ja, Europa och USA befinner sig i en skuldkris. Politiker och byråkrater måste lära sig rätta mun efter matsäck. Det går inte att år efter år konsumera mer än man egentligen har råd med. USA har höjt sitt skuldtak tio gånger på tio år. I Europa har redan Grekland och Irland fått krisstöd – och såväl Spanien som Italien tycks vara på väg åt samma håll. Men för det enskilda hushållet gäller i grund och botten samma rekommendationer som alltid: se till att ha en ekonomisk buffert, bind inte upp dig på för höga fasta kostnader, och se över dina försäkringar.

Just nu går det tretton experter på dussinet – alla siar om sådant vi vet ytterst lite om. Att finansminister Anders Borg (M) valt att ligga förhållandevis lågt är klokt: han nöjer sig med att mana till allmän försiktighet.

Det bör dock konstateras att den svenska regeringen har fler skäl än skuldkrisen att tala om just försiktighet. Under sommaren har det diskuterats hur regeringen kommer att hantera frågan om det femte jobbskatteavdraget, som det finns en majoritet mot i riksdagen. Hederligast vore att lägga fram förslaget, som en del av budgeten, och låta det falla om Sverigedemokraterna och de rödgröna så beslutar. På grund av budgetreglerna kommer oppositionen dock inte att kunna lägga pengarna på annat.

Nu är frågan om regeringen låter frågan avgöras i riksdagen, eller om man helt enkelt lägger fram en budget utan ytterligare jobbskatteavdrag. I så fall kommer ursäkten sannolikt att handla om just behovet av försiktighet, givet läget i resten av världen. Det är synd. Visst bör också Sverige spara i ladorna, men det har man redan gjort. Ett femte jobbskatteavdrag skulle öka hushållens möjlighet att skapa en ekonomisk buffert. Därför vore det, trots behovet av försiktighet, klokt av regeringen att låta riksdagen ta tydlig ställning i frågan.

Den läxa vi med säkerhet kan och bör lära av skuldkrisen, hittills, är att såväl länder som individer bör ha solida finanser, och en buffert för tuffare tider.

Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons