Annons
Ledare

Petter Birgersson: Borgarna måste vinna miljöfrågan

När Greta Thunberg allt tydligare visat att hon vill driva sin rörelse mot bredare politiska mål har den radikala rörelsen plötsligt drabbats av inre sprickor. För miljön och klimatet är det goda nyheter. Det är nämligen illa när radikal vänster formulerar både problemet och lösningen.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 12 december 2023
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Fortfarande nödvändigt.
Fortfarande nödvändigt.Foto: Erik Simander/TT

Det som omtalas som klimatrörelsen är kopplat till krav på stora samhällsomvälvningar, med samma koncept som förr men nu med klimatet som paroll. I magasinet Fokus konstaterar forskaren Mattias Wahlström, lektor på institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet, om Greta Thunbergs Fridays for future att ”rörelsen i allt större utsträckning har blivit engagerad i frågor som rör kolonialism och dess rasistiska historia, och därmed också samarbetar med andra organisationer med liknande agenda.”

En stor risk med att klimatrörelsen kapas av vänsterns mest radikala delar är att reaktionen blir att hävda att problemen inte existerar. Det är en tokig ingång. Tvärtom är det nödvändigt att visa att liberal demokrati och marknadsekonomi är vägen framåt för hållbar utveckling. Miljön måste vara en central fråga för borgerligheten – på alla nivåer, från nedskräpning på stranden, via utsläpp av kemikalier i grundvattnet, till bruket av fossila bränslen.

Annons

Även ur ett snävare politiskt egoistiskt perspektiv är det dumt att som konservativ eller liberal politiker inte ta de frågorna på allvar – det kommer att krävas av väljarna att man är trovärdig när det kommer till att visa att goda levnadsvillkor förutsätter både ekonomisk tillväxt och ekologisk hållbarhet.

Ett sådant grundläggande koncept är att det ska kosta att skita ner, och det rejält. Det gäller även fossila bränslen. Fossila bränslen är dessutom i allra högsta grad en säkerhetsfråga, olje- och gasberoendet göder diktaturer och skurkstater. Rysslands krig mot Ukraina är ett övertydligt exempel på hur det beroendet slår mot Europa.

Politiker har – även borgerliga sådana – en tendens att lockas av det storslagna. Det ska vara statliga investeringar i stålprojekt av gigantiska mått eller för den delen löften om storskalig kärnkraftsutbyggnad.

Det är en sak att vara teknikoptimist, men det är en annan sak att låsa staten vid stora åtaganden och välja ut en vinnare. Långsiktiga spelregler och lika förutsättningar för många olika aktörer är det koncept som borgerligt sinnade politiker bör stå för.

En förutsättning för att klara en omställning mot mindre oljeberoende är innovativa företag. Svenska innovatörer har genom decennier visat på den kraft det finns i entreprenörskap och fritt företagande, sådant som politiker och byråkrater inte kan åstadkomma hur gärna de vill. Inom energiomställning finns många goda exempel på svenska företag som ligger långt framme.

Det en gång lilla värmepumpsföretaget Nibe i Markaryd, är ett sådant. I omställningen från hushållens gas- och oljeberoende i Europa har den typen av produkter en väsentlig roll. Atlas Copco och Alfa Laval är andra klassiska svenska bolag som får industrin att bli mer energieffektiv. Den typen av företag kan – och ska inte – politiker bilda, äga och driva. Däremot ska politiker se till att investerare vill satsa i sådana svenska företag, nya och gamla. Det är lika viktigt för ekonomin som för miljön – två frågor borgerligheten aldrig får svikta inom.

Annons
Annons
Annons
Annons