Bonde eller byråkrat?
När den småländska mjölkbonden Emma Hultman beskriver sina arbetsuppgifter i en intervju i P1 (18/6) är det lätt att tro att hon är byråkrat snarare än lantbrukare. Listan över de kontakter som hon behöver ha med både länsstyrelsen och kommunen är lång. De uppgifter som hon behöver rapportera in till olika myndigheter tycks oändliga.
Under måndagen besökte representanter för Jordbruksverket och Lantbrukarnas riksförbund (LRF) familjen Hultmans gård i Stickelösa som den första anhalten på den så kallade Förenklingsresan. Enligt Jordbruksverkets hemsida är meningen med Förenklingsresan att ”lyssna på vad lantbrukarna upplever som jobbigt och problematiskt med både myndigheters och branschens regler och krav”.
Vid en första anblick kan LRF:s och Jordbruksverkets turné te sig som ännu ett PR-jippo i stil med landsbygdsministern Eskil Erlandssons baby ”Matlandet Sverige” – en satsning som, med rätta, kritiserades kraftigt. Det finns dock en betydande skillnad mellan projekten. Målet med Matlandet, att göra Sverige till Europas nya matland, var såväl svårt att uppnå som besvärligt att utvärdera. Förenklingsresan har däremot en mer konkret målbild: att lyssna till svenska lantbrukares synpunkter och därefter skapa en handelsplan för att minska dagens regelkrångel.
Det är ett gott initiativ. Alltför mycket av svenska bönders resurser går åt till att efterfölja långtgående lagar och föreskrifter. Det är både kostsamt och tidskrävande att behöva förhålla sig till den omständliga byråkratin. Enligt LRF anser mellan 60 och 70 procent av de svenska lantbrukarna att reglerna är krångliga och försvårar deras företagande. Att framställa mjölk, som makarna Hultman gör, omgärdas exempelvis av 53 regelverk och 124 informationskrav.
Det behövs naturligtvis regler kring livsmedelsproduktion som säkerställer kvalitet och att nödvändig hänsyn tas till både djur och natur. Dock är byråkratibördan som svenska lantbrukare utsätts för orimlig. Det ska gå att vara bonde utan att behöva bli fullblodsbyråkrat på kuppen.
I september återupptas Förenklingsresan och senare i höst når den Skåne. De skånska lantbrukarna kommer med största säkerhet att framföra samma budskap som de småländska: det är dags att minska de svenska böndernas regelbörda.