Annons
Ledare

Bombad bostadsmarknad

Boverket konstaterar att hyresregleringar leder till bostadsbrist. Den slutsatsen borde politikerna ta till sig.
Ledare • Publicerad 14 november 2013
Jagar en bostad.
Jagar en bostad.Foto: Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Näst bombningar är hyresregleringar det säkraste sättet att förstöra en stad. Det lär nationalekonomen Assar Lindbeck ha sagt. Det må vara en drastisk formulering men den innehåller ett viss mått av sanning. Med reglerade hyror blir lönsamheten för fastighetsägarna för låg vilket i förlängningen leder till att det byggs färre hyresfastigheter.

Samma slutsats gör även Boverket i en ny rapport som DN rapporterade om på onsdagen. Enligt Boverket saknas det i dag 40  000 lägenheter, varav hälften i Stockholm, på grund av för låga hyror.

Annons

Det brukar heta att bostadsbristen i Sverige beror på att det byggs för lite nya bostäder. Men vad Boverket har studerat är hur det befintliga bostadsbeståndet bäst kan utnyttjas.

Som Boverket skriver: ”Hyreslägenheterna utnyttjas ineffektivt eftersom lägenheterna inte fördelas efter betalningsvilja”. När marknadskrafterna sätts ur spel möts inte tillgång och efterfrågan av en vara på ett effektivt sätt.

Hyresregleringar, eller bruksvärdessystemet som det egentligen heter, innebär att hyrorna sätts i kollektiva förhandlingar. I förlängningen innebär det att den så kallade bruksvärdeshyran är lägre än marknadshyran.

Låga hyror och brist på lägenheter leder till att rörligheten minskar. De som har lägenhet bor hellre kvar än flyttar medan den yngre befolkningen får det allt svårare att kliva in på bostadsmarknaden.

Hyresregleringen som var tänkt att motverka segregation har skapat en ny uppdelning av befolkningen mellan de som har och de som inte har en bostad.

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) ville på onsdagen inte kommentera Boverkets rapport. Sedan tidigare har regeringen öppnat för enklare byggprocesser och byggkrav för att få igång byggandet och därmed lösa bostadsbristen i Sverige. Men det räcker troligen inte.

Tyvärr är det i dag ingen som politiskt vågar ta tag i bruksvärdessystemet av rädsla att stöta sig med de som i dag sitter på billiga och attraktiva hyreslägenheter i stadskärnorna.

Men något måste göras för att lösa en bostadsmarknad som inte fungerar. Det är dags att enas om att hyresregleringarna gör mer skada än nytta.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons