Bo Pellnäs: Bo Pellnäs: Ukraina är ingen munsbit
Krajina betyder på slaviska språk ”gränsen” eller den yttre delen av något, till exempel ett rike. Nu är det tyvärr mer än en språkfråga om ”u krajinje” betyder ”vid men utanför” eller ”längst ut och innanför”. En sak kan man vara säker på; områden med ”krajina” i sitt namn har alltid sett erövrare komma och gå, Vare sig det nu gäller Ukraina eller den del av Kroatien som kallas Krajina och som drabbades av det senaste kriget på Balkan.
När så kallade experter siar om framtiden kan vi notera att få, om ens någon och ej heller jag, vistas i de rum där de viktiga besluten tas. Alla antaganden blir mer eller mindre osäkra. När detta skrivs är det oklart om Ryssland kommer att anfalla Ukraina och lika oklart vad ett sådant anfall skulle syfta till. På sikt kan målet vara att kontrollera hela Ukraina, i någon form anslutet till Ryssland. Men med sina 40 miljoner invånare är landet inte en munsbit man militärt sväljer på en kafferast.
Hur förstärkningen av det ukrainska försvaret fortskrider har vi ingen full kunskap om. Landets militära styrka har dock ökat sedan Ryssland erövrade Krim och stödet för ett väpnat motstånd växer. Men korruptionen i landet får inte underskattas och Ryssland skapar säkert och målmedvetet grupper inom Ukraina som kan träda i aktion i samband med ett angrepp. Moskva måste ändå räkna med att motståndet kommer att fortsätta, inte minst i landets västra delar.
Det är därför rimligt att Rysslands inledande aktioner skulle ha begränsade mål. Ett kan vara att formellt inlemma de delar av Ukraina som redan nu styrs av ryska intressen, det så kallade Donbass-området. Ett annat mål kan vara erövra en landförbindelse till Krim. I dagsläget finns en bro men det är relativt lätt att slå ut den och sedan försvåra reparationerna. Att ”förryska” Donbass vore att militärt manifestera ett redan existerande faktum. Man kan fundera över om detta var vad president Biden menade med sitt klumpiga yttrande om att man kanske kunde tolerera ett ”mindre intrång”. En landförbindelse till Krim innebär att Ryssland måste erövra en bred korridor cirka 50 mil lång. Det vore inget mindre intrång.
Ett problem för Putin är att han vill äta kakan och ha den kvar. Den ryska ekonomin är i ett uselt skick och ett större krig i Ukraina förvärrar förstås läget. Europas oförmåga att samlat möta det ryska hotet beror i hög grad på Tysklands ökande beroende av rysk gas och att man därför i det längsta försöker undvika en fördjupad konflikt. Tyskland behöver gas och Putin behöver euro. Men ett krig i Ukraina tvingar troligen Tyskland att avstå från rysk gas, åtminstone så länge den utrikespolitiska anständigheten kräver detta, såväl i EU som inom Nato.
Möjligen nöjer sig Putin därför med att provocera fram ett nytt kallt krig, där hans kärnvapeninnehav säkerställer en betydande plats i alla samtal och förhandlingar med omvärlden.
Bo Pellnäs är säkerhetspolitisk kommentator