Bo Pellnäs: Bo Pellnäs: Sverige måste anpassa försvaret till ny teknik
Thomas Friedman redovisade i New York Times för ett par dagar sedan intrycken efter en omfattande visning av vad den senaste versionen av Artificiell intelligens kan prestera. Det var omskakande läsning. Frågan som väcktes var om privata jätteföretag kan tillåtas styra den ofattbara utveckling som nu sker så snabbt. Men diktatorer som den nya AI-teknikens härskare oroar lika mycket.
Det som bekymrar mig mest är inte att den nya tekniken på några sekunder skannar all information kring ett ämne och därefter skriver ut en text på valfritt språk med önskad inriktning och dessutom kan utforma den exakt som en viss journalist eller politiker skulle ha skrivit den. AI kan lätt bygga en digital kopia av någon känd person som rör sig och håller ett tal där utseende, manér och uttal är fullständigt trovärdiga.
Självklart oroar utvecklingen inom det militära området men än mer att AI öppnar för en kontroll av medborgare på ett sätt som varken Stalin eller Mao kunde drömma om. Några mikrochips i var person och miljarder människor kan följas var sekund i deras liv. Man vet var de finns, vad de gör, vilka de möter och vad de säger. Fängelser blir mindre nödvändiga eftersom AI-systemen omedelbart kan spärra inköp av varor, tillgång till lokaler, införa förbud att lämna hemmet och lägga in tusen andra spärrar som gör livet outhärdligt.
Det är absurt att samtidigt som den nya tekniken öppnar för en värld som ännu är ofattbar, så går det första världskriget i repris i Ukraina. Där är det drönarna som står för det nya och de kommer snabbt att utvecklas på många sätt.
Det är troligt att AI öppnar för en närmast total bild av läget inom ett operationsområde, åtminstone när det gäller de egna stridskrafterna. Exakta positioner, skadeläge, fysisk förmåga, terrängvärderingar och mycket, mycket mera. Även bilden av motståndaren blir troligen långt säkrare.
Förmåga att slå ut motståndarens ledningssystem och hålla det egna intakt har alltid varit viktigt, men blir nu helt avgörande. Vi måste stå emot alla frestelser att dra erfarenheter från kriget i Ukraina. Det som finns att hämta gäller ledarskap och psykiska reaktioner. Men inom det området finns redan tusen års kunskaper samlade. Vi bör däremot omgående börja dra rätt slutsatser om vad AI innebär för en mindre stats försvar. En diskussion mellan erfarna soldater och framstående AI-forskare kan bli besvärlig men måste föras utan låsningar.
Vårt Nato-medlemskap kom kanske i grevens tid när det gäller att påbörja byggandet av ett AI-anpassat försvar. Men vår egen forskning måste ligga i framkant. Annars är risken stor att USA inte delar med sig, vare sig det gäller know-how eller materiel och att vi tilldelas rollen av bönder på spelbrädet.
Bo Pellnäs är säkerhetspolitisk expert