Annons
Ledare

Bo Pellnäs: Bo Pellnäs: Ordning och reda, kärlek och omsorg

Låt mig, min vana trogen, börja med ett par citat. Det första av Johan Ludvig Runeberg om den ryske generalen Kulneff: ”Han kysste och han slog ihjäl med samma varma själ”.
Bo Pellnäs
Gästkrönika • Publicerad 28 juni 2018
Bo Pellnäs
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bo Pellnäs
Bo Pellnäs

Det andra är ord från en kinesisk härförare, som för drygt tretusen år sedan sade: ”Du ska älska dina soldater som dina söner och då ska de följa dig till dödsskuggans dal”. Det betyder inte att jag förespråkar vare sig dödsstraff eller militära självmordsuppdrag. De är bara en hyllning till dualismen; att ordning och reda måste paras med kärlek och omtanke. Bra utbildning, god uppfostran och verkligt ledarskap förutsätter alltid att båda parametrarna finns samtidigt.

Svensk politisk kultur präglas nu av en ensidighet i utspelen. De största partiernas ledare talar om hårdare krav och strängare straff. Det hela blir befängt när gälla röster kräver att unga svenskars feministiska idévärld måste omfattas av äldre invandrarkvinnor. Hur liten tillit visar vi då inte vår egen kultur och hundraåriga traditioner!

Annons

Nej, med enfaldig otålighet vägrar vi acceptera att anpassning till svenska seder är en lång process under minst tre generationer. Att svenska lagar gäller alla är en självklarhet, men det är inte alls självklart att vi kan svinga ideologiska yxor innanför hemmens dörrar och hugga bort allt som inte Facebook- och Twitter-tyckare gillar.

Men det är nödvändigt att vi pacificerar unga kriminella och ser till att alla vapen försvinner. Vi måste lamslå de ekonomiska krafter som driver knarktrafik och annan brottslighet. Ja, det är helt nödvändigt att vidta åtgärder som hittills inte setts som möjliga med hänsyn till äganderätten.

Om unga män utan inkomst plötsligt kör runt i dyra bilar, är det faktiskt rimligt att de får bevisa att dessa är betalda på ett hederligt sätt. Om inte, bör bilarna beslagtas och så förbli medan man nagelfar ägarnas inkomster och vid behov genomför husransakan.

Orimligt är det även att så kallade ”målvakter”, äger dussintals bilar och aldrig betalar parkeringsböter eller ens skatt. Här måste också omvänd bevisföring kunna tillämpas. Knarkgängens unga hjältar måste förlora sina jaktmarker, så att småpojkar får andra förebilder.

Men när detta är sagt måste vi ägna stor kraft åt att skapa bra skolor och fungerande fritidsverksamheter som kommer alla till del. Det måste även finnas en gräns för den svenska sammanträdesdemokratins oändliga diskussioner, som deltagarna inte sällan lämnar i tron att man uträttat något.

Våra förtroendevalda bör ges en adekvat utbildning i hur man formulerar klara och juridiskt acceptabla uppdrag till sina tjänstemän med tydliga krav och inte bara ger dem svårtydda och flummiga önskelistor. Annars fortsätter samhällets kvarnar att mala långsamt eller rent av att gå på tomgång.

Bo Pellnäs

Säkerhetspolitisk expert

Annons
Annons
Annons
Annons