GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bo Pellnäs: Nu får norrmännen ta hand om oss

I Moltas Erikssons infama Norgevisa är strofen ”Norrmän, norrmän, dom borde tas om hand” nog den minst utmanande. Han petar i det som alltför länge var ett öppet sår – unionsupplösningen och lillebrors- storebrorskomplexet.
Bo Pellnäs
Gästkrönika • Publicerad 28 augusti 2022
Bo Pellnäs
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Ett ruttet land...nej, ett utmärkt land som nu får leda oss.
Ett ruttet land...nej, ett utmärkt land som nu får leda oss.Foto: Ørn E. Borgen

Men nu, på tröskeln till ett Natomedlemskap, blåser alla vissna löv sin väg och vi inser att Norge är viktigast i Skandinavien när stormakterna betraktar Arktis. I någon mening blir det alltså norrmännen som tar hand om oss! För amerikanerna är polarområdet viktigare än Östersjön. Men när de militärt värderar Nordnorges kust och det ryska Murmanskområdet, ser de att varje operationsplan måste innefatta även norra Sverige och Finland. I nästa steg medför det att USA och Nato accepterar att hela Skandinavien ingår i det arktiska perspektivet. Men för Nato-staterna Polen, Tyskland och de baltiska länderna är naturligtvis Östersjöområdet av än mer central betydelse. Danmark har intressen i Östersjön, i västerhavet och på grund av Grönland också i Arktis.

Sverige måste nu acceptera sådana politiska realiteter vi hittills endast halvhjärtat har behövt hantera. Plötsligt kan vi samordna vår säkerhetspolitik och vår militära uppbyggnad direkt med Finland och Norge och i många avseenden även med Danmark. Det ökar vår kraft att rent politiskt möta ett ryskt hot. Även vår militära styrka växer reellt om våra länders försvar förmår agera tätt tillsamman i fredstid, i krisskeden och inte minst vid ett anfall mot någon av oss. Det innebär inte att Sverige överger sina nationella intressen, men att delar av våra krigsförband operativt bör underställas en gemensam stab som verkar inom Nato och som borde komma på plats så fort som möjligt. Jag hoppas att förberedelser pågår. Rimligen bör dess första chef vara från Norge, väl insatt i Natos planering och med militära personliga kontakter på hög nivå i USA.

På många sätt går Sverige nu in i en omvälvande period där många av våra attityder måste förändras. Bilden av oss själva, en neutral tiger med godhet och moralisk utrikespolitik med hög svansföring som varumärke, tvingas nu passas in i realpolitikens stundom smutsgrå ramar. Det kommer att skapa inrikespolitiska problem med öppenhet från regeringen, men även vad gäller kraven att visa återhållsamhet över partigränserna.

En svårighet blir att engagera oss i den syd-dimension som är så viktig för Nato, när vi så länge och så ensidigt har betraktat vår säkerhet i ett väst- östligt perspektiv. Kriget i Ukraina har dock visat hur striderna vid Svarta Havet direkt påverkar oss. Alldeles oavsett vad vi tycker om den turkiske presidenten Erdogan måste vi hantera turkiska säkerhetskrav. Varken Turkiets kontroll över sjöfarten till Svarta Havet eller dess rent militära betydelse kan ignoreras utan måste bemötas med utrikespolitisk respekt, fingerfärdighet och med goda vänners stöd.

Bo Pellnäs är säkerhetspolitisk expert