Annons
Ledare

Bo Pellnäs: Bo Pellnäs: Biden och mördarna

Bara stora hundar törs utmana raggiga bestar med rejäla huggtänder.
Bo Pellnäs
Gästkrönika • Publicerad 24 mars 2021
Bo Pellnäs
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Joe Biden.
Joe Biden.Foto: Evan Vucci

En småstatsterrier som Sverige morrar först om Olof Palme håller i kopplet, som vid USA:s bombningar av Hanoi julen 1972. Någon inverkan på USA:s krig fick det aldrig. Vår regering skulle idag inte överväga att offentligt kalla Putin för mördare. Moraliska fördömanden förklingar ofta i den tystnad som omger blodbesudlade nationella ledarfigurer. Alla de som mördar sina egna medborgare eller låter dem förtvina i gräsliga fängelser och fångläger, vilket kanske rent av är ännu värre.

Vet man något om ryska fångläger är det ofattbart att Aleksej Navalnyj hade modet att återvända hem till en på förväg avgjord domstolsprocess. Man undrar om han var beredd att offra sig och om han rätt har bedömt sin möjlighet att samla en opinion för en verklig förändring. Risken är att han försvinner i Gulag-världen, i tystnad utan spår.

Annons

I en intervju nyligen fick president Biden frågan om han ansåg att den ryske presidenten Putin var en mördare. Han svarade ja på den frågan. Och Ryssland kallade hem sin ambassadör. Biden utlovade fler åtgärder som skulle följa.

Varken mordet på Boris Nemtsov 2015 eller mordförsöket på Aleksej Navalnyj 2020 kan ha iscensatts utan ett beslut på allra högsta nivå. Det rör sig om politiska mord på framstående oppositionella ledare. Mordet på journalisten Anna Politkovskaja och mordförsöket i England på Sergej Skripal skulle möjligen kunnat ha beslutats inom säkerhetstjänsten. Politkovskajas kanske av Ramzan Kadyrov i Tjetjenien, men då inte utan klartecken från Moskva där det skedde.

Därför kan man uppskatta Bidens tydliga besked om Putins person. Man skulle ha uppskattat det än mer om han även hade talat ur skägget om mordet på saudiern Jamal Khashoggi, skribent i Washington Post, och den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salmans roll i detta. Khashoggi kvävdes och styckades av en utsänd grupp saudier inne i det av Turkiet avlyssnade saudiska konsulatet i Istanbul.

Biden skulle nog helst bryta med saudierna men är bakbunden av flera faktorer. Relationen till Israel komplicerar det hela och Iran måste åter acceptera det uppsagda kärnvapenavtalet och bli långt mindre aggressivt i den arabiska världen. Saudierna berörs även direkt av Turkiets militära operationer i främst Syrien. Den amerikanska vapenlobbyns kärlek till saudierna står också i vägen för en skilsmässa.

Men för att återgå till Putin: Biden ökar säkert det militära stödet till Ukraina, parat med krav på att landet åtgärdar sin korruption. Det avbrutna arbetet på den ryska gasledningen från Finska viken till Tyskland kommer nog inte att återtas i brådrasket. Här finns en motsättning mellan USA och Tyskland vars lösning kan ta tid, kosta pengar och en del politisk prestige. Alla Östersjöstater är direkt påverkade av utfallet.

Bo Pellnäs, säkerhetspolitisk expert

Annons
Annons
Annons
Annons