Annons
Ledare

Johanna Nylander: Bjud inte Ryssland på Kalas

Det finns gränser för vilka som bör bjudas in till Nobelfesten. (Uppdaterad version, efter Nobelkommitténs nya besked)
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 4 september 2023
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Alla bör inte komma.
Alla bör inte komma.Foto: Pontus Lundahl/TT

Av alla skurkstater runt om i världen är Ryssland den närmaste. Vi delar Östersjön med nationen som för ett aktivt illegalt storskaligt krig mot Ukraina. Svenska frivilliga soldater har mördats av Ryssland när de bistått försvaret på plats i Ukraina. Ryssland är inte vår kompis, utan ska givetvis bojkottas, sanktioneras och militärt bekämpas så länge de fortsätter invasionen av Ukraina.

Även om det må finnas goda skäl att fortsätta ha en viss nivå av diplomatiska relationer med landet, måste man faktiskt inte bjuda in ambassadören till alla kalas. Att ens föreslå att återöppna inbjudan till ett kalas som Nobelfestligheterna, Sveriges viktigaste gala, och en av de mest signifikanta händelserna i världen som firar vetenskap och framsteg, visar på oerhört dåligt omdöme.

Annons

Nobelstiftelsen fick i helgen backa från sin praxis att bjuda in Rysslands, Belarus och Irans ambassadörer till festen. Det är välkommet och bra. Ryssland har under senaste året begått ännu fler krigsbrott. Fört bort ännu fler ukrainska barn. Mördat civila, begått övergrepp mot den ukrainska befolkningen och ockuperat land

Om man inte bjuder alla kan gränsdragningen om vem som får komma såklart bli komplicerad. Det finns många skurkstater i världen som man ändå vill ha diplomatiska relationer med, och Nobeldagen är ett fint tillfälle att visa upp den fria öppna världens fördelar. Det allra flesta pristagare med ryska rötter är dessutom dissidenter som levt, verkat och gjort sina stora upptäckter långt bort från ryska universitet och statskontroll.

Så länge invasionen pågår kan man inte betrakta Ryssland som vanligt. Att bjuda in ryska representanter till det internationella strålkastarljuset vid tävlingar, prisutdelningar och andra galor är att normalisera landets status. Det finns bara en som tjänar på det, och det är det ryska styret.

Det finns fler organisationer och nationer som med inbjudningar spelar med i normaliseringen av den ryska invasionen. Idrottsvärlden är på flera håll minst lika illa, men någonstans är det kanske inte lika överraskande att ryska idrottare tillåts medverka på OS då den olympiska kommittén inte direkt är kända för ledord som transparens och korruptionsfrihet.

Ryska idrottare får officiellt bara tävla som ”neutrala individer”, men när alla andra tävlar för sina respektive nationer blir det bara ett dåligt kryphål och ett stort hån mot Ukraina, inte minst alla ukrainska idrottare som dödats av Ryssland. Om ryska enskilda atleter verkligen vill vara med i de stora tävlingarna borde de ha två val; Antingen att fly sitt hemland och söka medborgarskap någon annanstans och kvalificera sig på nytt, eller verka för politisk förändring på hemmaplan. Klarar man inte det, nej då kan man faktiskt stanna hemma.

Johanna Nylander är fristående skribent

Annons
Annons
Annons
Annons