Annons
Ledare

Björklunds mardrömmar

Folkpartiet är alliansens nya krisparti. Problemet är inte orsakat av andra.
Ledare • Publicerad 5 december 2013
Utförsäljning.
Utförsäljning.Foto: Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Som färsk skolminister och året senare som partiledare fanns det en sak Jan Björklund önskade sig mer än något annat: ett val som avgjordes på skolfrågan. I alla undersökningar är det denna profilfråga som Folkpartiet förknippas med. Men när ekonomi och arbetslöshet varit viktigast för väljarna har Folkpartiet inte lyckats utmana Moderaterna om positionen som ledande borgerligt parti – som planen var för tio år sedan – utan har tvingats att leva i skuggan.

2014 ser Jan Björklund äntligen ut att få som han vill. Tillståndet för svensk skola har seglat upp som en av de absolut hetaste frågorna inför valet.

Annons

Tyvärr, för Björklund och Folkpartiet, så sker det för att svensk skola anses vara i kris. Och efter sju år i regeringsställning är det i mediernas och många väljares ögon lätt att fånga in syndabocken. Den heter Jan.

Det spelar inte så stor roll hur rättvist det är. Det finns många faktorer som bidrar till att kunskapsnivåerna sjunker. Pojkarna tappar betydligt mer än flickorna. En stor mängd rutinerade lärare, runt 3000 i grundskolan, pensioneras varje år och ska ersättas av oerfarna lärare från en lärarutbildning som under decennier fallit i status. Förskjutningar i samhällets och föräldrars syn på uppfostran har påverkat skolans uppdrag, där mer av det som i dag kallas värdegrund – förr moral – förs över till att bli rektorers och lärares ansvar.

Men om Jan Björklund pekar på de punkterna kommer det att framstå som att han skyller ifrån sig och inte tar sitt ansvar som utbildningsminister. Nu kan Björklund inte påstås vara ödmjukhetens ädle riddare. Hans dom över den socialdemokratiska flumskolan var hård i opposition. Folkpartiet lovade i sitt valmanifest 2006 att trenden i den svenska skolan skulle brytas till 2010. Till våren 2012 – då Pisas test gjordes – hade detta mål ännu inte uppfyllts.

När SCB:s stora valundersökning ger Folkpartiet 5,4 procent, är det nära en historisk bottennivå. Om SCB gjort om sin undersökning efter debatten om Pisa-mätningen, är sannolikheten stor att det skulle ha påverkat Folkpartiets resultat i stark negativ riktning. Det sker samtidigt som Moderaterna ser ut att tappa rejält och en av FP:s främsta ideologiska motståndare, SD, går mycket starkt framåt.

Internt i Folkpartiet har redan en glidning mot mer vänsterinriktad politik inletts. Birgitta Ohlsson har fått en mer framträdande roll och lyfts redan fram som given efterträdare till Björklund. Med Maria Arnholm i stället för Nyamko Sabuni på jämställdhetsposten är inriktningen på det området flyttad 180 grader. Vid landsmötet backade partiet, genom en otydlig skrivning, från sin tro på fri etablering inom skola, vård och omsorg. Risken är att budskapet blir väldigt luddigt, något som är farligt för ett parti som har en mycket lättrörlig väljarskara. Om fler partirepresentanter börjar tala om att ingå i en socialdemokratisk regering kan väljarflykten av mer marknadsliberalt sinnade väljare tillta. De som vill ha regeringsskifte lär å andra sidan inte ha FP på sin lista.

Att få ordning på skolan visade sig vara svårt. Att samtidigt få ordning på Folkpartiet kan bli en övermäktig uppgift för major Björklund.

Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons