Annons
Ledare

Bitter seger för alliansen

Valet är över. Väljarna har sagt sitt.
Ledare • Publicerad 20 september 2010
Alliansen valspurtar i Stockholm under valdagen.
Alliansen valspurtar i Stockholm under valdagen.Foto: 

Nu har Sveriges politiska karta förändrats både till det bättre och till det sämre. Förbättringen handlar om den stora spelplanen där de etablerade partierna rör sig. Samma borgerliga regering har fått förnyat förtroende att regera Sverige under ännu en mandatperiod. Det är unikt.

Samtidigt gör Socialdemokraterna ett mycket dåligt val och är nu att betrakta som ett parti bland andra, fjärran från den dominerande position det innehaft i decennier. Betydelsen av det skiftet i det politiska klimatet i Sverige kan inte nog betonas.

Annons

Försämringen som valet inneburit har skett i marginalen, men ändå är det den som smäller högst. Vill det sig illa kommer Sverigedemokraternas instövlande i politikens finrum att sätta större prägel på samhällsklimatet än brottet med Socialdemokraternas dominans. Det avskräckande exemplet är Danmark där SD:s systerparti Dansk Folkeparti slår an tonläget i den politiska debatten. Nu vill det till att alla dyra utfästelser om att hålla de främlingsfientliga krafterna kort – från samtliga partier – förverkligas till punkt och pricka.

Sverigedemokraterna skiljer sig från många andra nationalpopulistiska och främlingsfientliga partier på en avgörande punkt: de bruna rötterna. Trots Jimmie Åkessons väna nuna och partiorganisationens fönsterputsning gör de sig ständigt påminda. Gång på gång snubblar någon av företrädarna på dem.

Bara den historiska belastningen gör att Sverigedemokraterna skulle behöva släppa ut hela kennlar av pudlar från partihögkvarteret varje dag, men populister lägger sig så klart aldrig platt.

Uppgiften för övriga riksdagspartier blir renhållningsarbete och exponering av vad Sverigedemokraterna står för. Det är synd att tid och kraft ska behöva läggas på det i Sveriges riksdag.

Den senaste mandatperioden har visat fördelarna med en majoritetsregering. Än mer har den visat förtjänsterna med en koalition som förmår hålla ihop, dra jämt och leverera resultat.

En regering som åtnjuter majoritet genom samarbete är ju inte starkare än sin svagaste länk.

Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet har visat att de är ett sammansvetsat lag i svensk politik. Moderaternas framryckning i valet kan öka spänningarna inom alliansen, men de lär inte bli övermäktiga.

Hjälpta av den lagstiftning som gör det lättare för en regering att få igenom statsbudgeten även om den inte har majoriteten med sig bör alliansen kunna regera hjälpligt under den mandatperiod som nu tar sin början. Men det är en bitter seger för alliansen.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons