GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bistra tider kan vänta den som får styra Trelleborg

Trelleborgspolitiken ser ut att bli jämn in på mållinjen. Att få ihop styret kan bli svårt. Att styra kan bli ännu värre.
Ledare • Publicerad 31 augusti 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Ann Kajson Carlqvist (M), Lennart Höckert (S), Trelleborg, vem blir det?
Ann Kajson Carlqvist (M), Lennart Höckert (S), Trelleborg, vem blir det?Foto: Tomas Nyberg

Trelleborgs Allehandas nya opinionsundersökning visar att Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna fortsatt fajtas om att bli nummer ett i kommunfullmäktige efter valet. Får man tro Sentios siffror har dock SD svårt att nå upp till tidigare nivåer. Partiet blev störst i Trelleborg 2018 och kan nu bli nummer tre om partiet inte valspurtar rejält.

Moderaternas stöd kan tyckas förvånande med tanke på turbulensen under mandatperioden. Men uppenbarligen – om Sentio har rätt – tycker en stor andel väljare att det har hänt positiva saker under de senaste fyra åren. Kristdemokraterna har egentligen inte rört sig alls i opinionen, men lär inte ha några planer på att byta planhalva i lokalpolitiken heller.

Socialdemokraterna längtar förstås tillbaka till förstaplatsen, partiet dominerade länge Trelleborgspolitiken och präglade Trelleborg på många sätt. Men upp till 45-50 procent är det numera mycket, mycket långt.

När Sverigedemokraterna här på ledarplats får läsa att de har varit passiva under fyra år, brukar partitopparna påpeka att de har drivit en stor mängd förslag under mandatperioden. Den långa listan går från ordningsvakter och tiggeriförbud till omklädningsrum på Söderslättshallen och intraprenader i kommunens verksamhet. SD känner sig lite styvmoderligt behandlat på det viset. Mathias Andersson, gruppledare och numera toppnamn, inser dock säkert att den konstlade oppositionsroll SD satte sig i gör att partiet uppfattas som passivt och ovilligt att ta det yttersta ansvaret. Då hjälper det inte hur mycket man internt anser sig påverka. Redan 2018 var det så att trelleborgarna i högre grad röstade på SD i riksdagsvalet (30 procent) än i kommunvalet (25 procent). Består den skillnaden i år?

Om SD blir störst igen är det svårt att tro att rollen som någon slags stödparti i opposition upprepas. Och även om SD skulle landa som nummer två eller tre är partiet så stort att det skulle vara mycket förvånande om Mathias Andersson med partivänner ställer upp på en liknande konstruktion igen. Det är under alla omständigheter bättre för demokratin om det är klart vem som leder kommunen och vem som är i opposition.

Problemet för SD är att de inte kan använda S som politisk press mot M och KD. Även om det politiska avståndet mellan SD och S inte är gigantiskt – en stor andel av SD:s trelleborgsväljare hade säkert röstat S för 20 år sedan – så är den officiella S-linjen att inte samverka med SD. SD förlorar därmed förhandlingspotential mot M och KD. Det gör självfallet också att S får det betydligt svårare att sy ihop en koalition. Även om M, KD och SD skulle tappa sin majoritet måste S bygga samman sin traditionella tunga lokala infrastrukturpolitik med Vårt Söderslätts motstånd till detsamma.

Vårt Söderslätt lär vara starkast i de delar som påverkas av östlig infart och fängelse, en del områden där Moderaterna traditionellt håvat in röster. Någon sådan geografisk uppdelning bland väljarna framgår inte av TA/Sentios undersökning, valresultatet får avslöja hur de effekterna ser ut.

Centerpartiet och Miljöpartiet ligger risigt till enligt opinionsmätningen, men att båda skulle åka ut ter sig ändå mindre sannolikt. De mandaten ska också in på något sätt för att Lennart Höckert ska få till ett S-styrt Trelleborg. Vänsterpartiets förmodade återuppståndelse i fullmäktige och ett möjligt beroende även av Liberalerna (Liberalerna såg utslaget ut i maj men har enligt Sentio rest sig på nio) gör det än knepigare för S och Höckert att nå ända fram till kommunstyrelseordförandeposten. Ett passivt SD skulle kunna bli räddningen för Höckert. Men det är knappast så SD och Mathias Andersson tänker använda sina röster. Eller?

En utväg är en gammal Trelleborgsmodell: samverkan mellan S och M, något Lennart Höckert lyft fram som alternativ Det skulle nu ske under helt andra premisser än när Egil Ahl och Lars Arne Christensson gjorde upp om styret efter valet för tjugo år sedan. Då hade S 23 av 51 mandat, M 8. Nu ser S och M ut att bli relativt jämnstora. Sant är att de två partierna driver likartad politik när det kommer till infrastrukturen. Men det är samtidigt svårt att se M återgå till en roll underordnad S. Och att S skulle vara stödhjul till en moderat kommunstyrelseordförande – ja, det är nog trots allt inte det Höckert ser framför sig.

Den som till slut tar över ordförandeklubban i januari 2023 kan komma att få fler bekymmer än att hålla ihop styret. Den ekonomiska utvecklingen med stigande räntor kan slå hårt mot kommunens ekonomi. Än värre effekter kan det bli för hushåll och företag när elchocken slår till fullt ut.

Nordic Greens har meddelat att tomatodlingen stänger i vinter på grund av elpriserna. Hushållen rekommenderas att ha stora buffertar för kommande elräkningar, Varberg energi talar för sina kunder om elräkningar på upp emot 40 000 kronor i månaden för en vanlig villa i vinter (Expressen 31 augusti). Många hushåll som aldrig annars skulle bli föremål för stödåtgärder från kommunen kan komma att få ekonomiska bekymmer. Elberoende industrier kan tvingas lägga om skift, gå ner i produktion eller stänga helt. Arbetskraftsbrist kan förvandlas till arbetslöshet.

Låter det pessimistiskt? Det beror på att situationen är allvarlig. Även lokalt i allra sydligaste Sverige bör man förbereda sig på bistra förhållanden det kommande halvåret. Minst. Då gäller det inte bara att vilja styra. Utan också att kunna.

Petter BirgerssonSkicka e-post