Annons
Ledare

Billströms tuffa utmaning

Allt fler flyktingar söker sig till EU. Migrationstrycket är stort framför allt mot unionens södra gräns, på länder som Italien, Grekland, Spanien och Malta. Samtidigt kommer det i framtiden att behövas en stor arbetskraftsinvandring till EU.
Ledare • Publicerad 15 juli 2009
Foto: 
Det råder ett stort migrationstryck på Medelhavsländerna. Här köar flyktingar i Grekland
Det råder ett stort migrationstryck på Medelhavsländerna. Här köar flyktingar i GreklandFoto: 

Fram till 2060 beräknas antalet människor i arbetsför ålder att minska med närmare 50 miljoner människor.

Men dagens migrations- och asylpolitik inom EU har stora brister eftersom flyktingar behandlas olika beroende på var man söker asyl.

Annons

Detta är en av flera frågor som ska behandlas på det ministermöte som inleds i dag i Stockholm där EU:s justitie-, inrikes och migrationsministrar samlas. Som värd för mötet står justitieminister Beatrice Ask (M) och migrationsminister Tobias Billström (M). Mötet som samlar uppemot 500 delegater är det första där det kommande så kallade Stockholmsprogrammet ska diskuteras politiskt.

Stockholmsprogrammet är en femårsplan inom EU för polis- och tullsamarbete, räddningstjänst, straffrättsligt och civilrättsligt samarbete, asyl, migration och viseringspolitik. Det ska ersätta Haagprogrammet som tillkom när Nederländerna ledde union-en 2004.

Ett av målen med Stockholmsprogrammet är hur man inom EU bättre ska bekämpa organiserad brottslighet, terrorism och människohandel. Det innebär bland annat mer elektronisk övervakning vilket mött kritik bland annat från Piratpartiet.

En annan viktig fråga i Stockholmsprogrammet är att utveckla den gemensamma asyl- och migrationspolitiken inom EU. Detta är en fråga som Tobias Billström arbetat mycket med för att få övriga medlemsländer att mer solidariskt dela ansvaret för flyktingar.

Den så kallade Dublinförordningen innebär att asyl sökas i det land som en flykting först kommer till. Problemet är att det görs helt olika asylprövningar inom EU. För ett par år sedan gav Sverige uppehållstillstånd till 70 procent av irakierna. I Grekland var det bara 2 procent av irakierna som fick stanna.

Den 10 juni lade EU-kommissionen lade fram underlaget till det nya programmet och det är under det aktuella mötet som riktlinjerna ska dras upp. Sedan är tiden knapp. I höst kommer förhandlingar att ske och i mitten av december ska själva programmet antas.

Ambitionerna finns där men när 27 medlemsländer ska samlas bakom ett och samma program finns risken att det blir urvattnat. Det gäller nu för migrationsminister Billström att hålla fast vid rodret så att målet om en gemensam migrationspolitik inom EU kan nås.

För rättssäkerhetens skull är det viktigt att flyktingar som kommer till någon av EU:s gränser behandlas lika, oavsett var man söker asyl, och att ansvaret för invandringen delas solidariskt mellan medlemsländerna. I dag är det inte så.

Frågan är om det blir så när Stockholmsprogrammet träder i kraft nästa år. I december får vi svaret.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons