Annons
Ledare

Beskattad till otrygghet

Nivån på skattetrycket handlar om en sak: vem som ska ha störst makt över ditt liv – du eller någon annan.
Ledare • Publicerad 11 november 2013
Foto: Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Det är ett djärvt förslag till skattereform som Daniel Suhonen, Dany Kessel och Daniel Johansson på den av fem LO-förbund finansierade socialistiska tankesmedjan Katalys lägger fram (DN Debatt 10/11). Skattetrycket i Sverige ska höjas kraftigt till över hälften av bruttonationalprodukten.

Så långt inget nytt från vänstern. Men Suhonen & Co vill i sin skiss genomföra ultrahögskattesamhället med en oväntad metod. De vill införa en platt inkomstskatt – något som annars brukar förknippas med marknadsliberalism. Trion vill ha ett grundavdrag på 144 000 kronor (dock ej för inkomst på kapital), en medborgaravgift, högre fastighetsskatt, hög och lika moms på allt, och högre arbetsgivaravgifter. Samtidigt ska taken i socialförsäkringssystemen tas bort och bolagsskatten försvinna. Detta ska ge utrymme till att anställa hundratusentals människor i offentlig sektor – på pappret med högre lön dessutom.

Annons

Katalys och Daniel Suhonen har svårt att hålla linjen – den 1 oktober i Dagens Opinion förklarade Suhonen i en intervju att sänkt bolagsskatt var ett tokigt S-förslag. I DN Debatt 21 september påpekade han gillande att svenskarna vill ha högre procentuell skatt på högre inkomster. Nu vill Katalys ha platt skatt och ta bort bolagsskatten. Det är knappast förslag som man väntar sig från en socialistisk tankesmedja.

Så vad är då grejen?

Jo – utgångspunkten för Katalys är att skattetrycket ska vara extremt högt. Den största delen av inkomsterna ska övertas i en offentlig pott. Där ska ansvaret över de intjänade pengarna ligga hos politiker och byråkrater. Exakt hur de tas in är oväsentligt. Det viktiga är att den breda medelklassen blir beroende av systemen och får så lite utrymme som möjligt att på egen hand spara ihop till sin trygghet.

Katalys vill hitta en konstruktion för att från dagens utgångsläge komma så nära ett socialistiskt samhälle som det är möjligt. Den föreslagna lösningen innebär att både ansvar och möjligheter ska skäras av för individen. Det blir betydligt svårare för Medelsvensson att skapa något som liknar egen ekonomisk frihet. Det är också avsikten – tvångsbindningen till staten ska finnas där hela tiden. Människor betraktas som ett kollektiv och ska ges så liten chans som möjligt att bryta sig loss från det.

Katalys är dessutom fast i en gammal nationalistisk Sverigebild. Den som betraktar världen med öppnare ögon kan konstatera att en modern arbetsmarknad inte är begränsad till nationalstaten. De kommande decennierna kommer att handla om hur skatte- och trygghetssystem ska anpassas till globaliseringen. Människor rör sig mer över gränserna i dag än någonsin och den utvecklingen kommer att accelerera. Det förändrar kraven på socialförsäkringssystem i grunden. En större socialistisk stat är inte sättet att möta den utvecklingen.

Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons