Annons
Ledare

Sofia Nerbrand: Bekämpa extremisterna i Iran

Det är inte Israel som är ”extremistiskt”. Det är Irans mullor och deras hantlangare i Hizbollah och Hamas som är dagens fascister.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 15 april 2024
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Islamister i Iran.
Islamister i Iran.Foto: Vahid Salemi

Iran är en religiös diktatur – en islamistisk teokrati. Mullorna förtrycker befolkningen och har stormaktsambitioner. Iran, Kina och Ryssland utgör de största hoten mot Sverige.

Det har dock inte alltid varit så. Före den islamistiska revolutionen 1979 kunde kvinnor klä sig västerländskt och relationen med Israel var mycket bättre. Inte konstigt att så många iranier har flytt landet efter att Ayatollah Khomeini tog makten från shahen, som förvisso inte heller var demokrat.

”Kriget mellan Israel och dess omgivning springer inte primärt ur geopolitiska frågor, utan ideologiska.”
Annons

Det har även bott judar i Iran i tusentals år, men de flesta tvingades lämna efter islamisternas övertagande. Spillran som är kvar förtrycks.

Ändå anser bisarrt nog en del att det är Israel som är extremisten i Mellanöstern. Trots att Israel är en demokrati med miljoner arabiska medborgare. I Israel finns även en öppen debatt om regeringens strategi och taktik att bekämpa Iran – och deras hantlangare i Hamas, Hizbollah och bland huthirebellerna. Det fria ordet, liksom andra upplysningsidéer, respekteras däremot inte i stora delar av den muslimska världen.

Kriget mellan Israel och dess omgivning springer inte primärt ur geopolitiska frågor, utan ideologiska. Man måste förstå detta fundamenta och kunna skilja på basala saker såsom demokrati versus diktatur för att kunna navigera rätt i den komplexa konflikten i Mellanöstern.

Israel slåss för sin existens i ett proxykrig som Iran för mot den judiska staten genom Hamas, Hizbollah och huthier. Märk väl att Saudiarabien, liksom Jordanien, var med och försvarade Israel under Irans massiva, men misslyckade, anfall natten mot söndagen. Saudierna säger nu också rakt ut att Iran startade kriget i Gaza för att destabilisera regionen.

Hur kommer Israel att reagera på att Iran för första gången sköt hundratals vapen mot Jerusalem och Tel Aviv? Israel har rätt att försvara sig mot angrepp, men samtidigt har hela världen anledning att bäva för ett ännu större och blodigare krig. Förhoppningsvis kan diplomati och återhållsamhet göra att konflikten inte urartar.

Grundläggande är dock att vi i väst har vett nog att skilja stort från smått och att vi hejar på rätt sida. Vänstern borde i detta läge inte kritisera västerlandet och värden som hela vårt fria samhälle vilar på. Den borde sluta klanka ner på USA och Israel reflexmässigt.

Eller väljer de att blunda för att ledarna i Teheran hänger homosexuella och låter slå ihjäl kvinnor som inte bär slöja? Och ser de inte de 4,2 miljoner internflyktingarna i Jemen? För var är Israelkritikernas demonstrationer mot detta?

Det är inte Israel som är ”extremistiskt”. Det är Irans mullor och deras hantlangare i Hizbollah och Hamas som är dagens fascister. Att inte fler kan göra skillnad på demokrater och våldsamma autokrater är tragiskt och farligt.

Annons
Annons
Annons
Annons