Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bekämpa äldrerånen med kraft

De falska poliserna som lurar äldre är en farsot som kräver extraordinära polisiära och politiska åtgärder fört att stoppas.
Ska vara trygg.
Ska vara trygg.
Foto: ERIK G SVENSSON
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.

Det är möjligt att det har funnits något som hette tjuvheder. Vad som är helt säkert är att det finns en slags glorifiering av gangstrar. SVT upplåter just nu utrymme åt en av dem som har stulit allt för mycket av både andra människor och av samhällets resurser. Sverige var till och med korkat nog att ta tillbaka vederbörande som medborgare trots att han utvandrat till Belgien och avsagt sig sitt medborgarskap.

Denne bankrånare och knarksmugglare får alltså nu mer utrymme i en tämligen okritisk produktion som sänts i SVT. Som Expressens Fredrik Sjöshult påpekar i en krönika är SVT-programmet om den gamle journaliststudenten (samhället hade tänkt sig den utbildningen som rehabilitering) av en annan gammal bankrånare. Därav mindre om offren och mer om förövarna.

Hur kommer då framtidens ”dokumentärer” att se ut? Blir det inkännande reportage om de personer som klär ut sig till poliser tränger sig in i riktigt gamla människors bostäder? I Skåne har en mängd rån i hemmen riktade mot de allra äldsta utförts – bland annat två 90-åriga kvinnor i Malmö. Förövarna är personer som mycket övertänkt och uppenbarligen med väl utvalda offer i hög ålder, tar ifrån äldre människor inte bara deras pengar och guld utan också deras fundamentala trygghet. Den här typen av brott handlar inte bara om enskilda gärningsmän som inte har fått en hjärna med utvecklad empati utan om organiserad vidrighet.

Enligt SvD är polisen i andra delar av landet övertygad om att tillvägagångssättet kommer att sprida sig norrut. Presstalesman Mikael Hedström i region Mitt säger: ”Våra bedrägeriutredare bara väntar på det. Sådant här brukar starta i Sydsverige och sedan sprida sig uppåt i landet.”

Det är ur alla perspektiv förbannat illa att svensk polis sitter och väntar på något man vet kommer. De som är insatta i polisverksamhet får avgöra vilka möjligheter det finns att preventivt se till att hålla dess ligor utanför Sverige, att kartlägga dem som utgår från Sverige och se till att de hålls under uppsyn. Prioritering är ett tjatigt ord, inte minst när det kommer till vad polisen måste göra, men äldrerånen handlar om något verkligt grundläggande i samhället. Kan vi inte skydda dem som skapade Välfärdssverige då är det inte mycket kvar av det bygget. Därför ska det högst upp listan, tillsammans med bombdåd och mord på småbarnsmammor på öppen gata.

Internt inom polisen måste man se till att ge bra stöd till medarbetarna så att nivån på arbetet kan höjas. Ingen inbillar sig att polisen har tillgång till den personal som skulle behövas för att möta alla behov, men precis som inom all annan verksamhet går det att se till att rätt personer hamnar på rätt plats med rätt förutsättningar. Ledarskapet från toppen och neråt genom hela organisationen har betydelse för utfallet.

Medierna har också ett ansvar för att se till att gärningsmännen kläms åt, allmänhetens ögon är effektiva detektiver. Regering och riksdag måste se till att tullen får rätt befogenheter och resurser så att det blir definitivt slut på den skytteltrafik av stöldgods som har pågått under senare år.

Ytterst är det regeringen som ansvarar för att hålla landet och dess invånare trygga. Statsminister Stefan Löfven brukar säga att samhället alltid är starkare än gängen. Det är fina men helt meningslösa ord så länge äldre rånas och luras av organiserade bedragare. För vad vi vet med säkerhet är att brottslingarna är starkare än en 90-årig ensam kvinna.

Läs mer