Barnlitteratur ska inte blekas i klor

Tillrättalagd litteratur släcker fantasin.
Ledare • Publicerad 28 februari 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Roald Dahl – nu utan fyllning?
Roald Dahl – nu utan fyllning?Foto: Annika Byrde

Utgivaren av Roald Dahls böcker kom på att texterna borde tvättas från feta och fula människor. ”Enorm” gick däremot, av någon outgrundlig anledning, bra. Flintskalliga häxor skulle bifogas förklaringen att kvinnor kan ha peruk av många skäl. Kön skulle suddas ut så att mammor och pappor blev föräldrar och små män blev små personer.

Som väntat fick förlaget kritik för sina redigeringsplaner. Salman Rushdie, själv förföljd och knivhuggen för sina ord, var en som reagerade. Förlaget har därefter backat, eller i alla fall delvis. De klassiska upplagorna ska även fortsättningsvis ges ut – men med förbehållstexter.

Ska man vara krass borde förlaget då varna för både Roald Dahl och hela hans författarskap. Dahl kom att bli uttalad antisemit och i en intervju med The Statesman yttrade han bland annat: ”Even a stinker like Hitler didn’t just pick on them for no reason.” (The Guardian 6/12 2020).

Frågan om hur barn- och ungdomslitteratur med några decennier på nacken ska behandlas är numera en återkommande fråga. Tintin-album som ställs undan på bibliotek och ändring av Pippi Långstrumps pappas kungatitel är ett par exempel.

När barn och ungdomar inte läser böcker i samma utsträckning som förr ska de nu serveras något som är mer anpassat efter nutidens värderingar. Ingen som har varit barn kan minnas att det vuxna godkände som uppbyggligt för moralen kittlade extra mycket. Då ska man komma ihåg att de flesta vuxna har varit barn.

I en tid som sägs vilja bryta normer finns det samtidigt en vilja att ställa upp nya hårda normer om vad som är acceptabelt. I den jakten förväxlas litteratur med verkligheten. Barn är däremot vana vid att hantera fantasin. Få barn har trots allt flyttat in i egen villa med häst och apa. Fattiga barn har sällan ätit sig till en guldbiljett för att i en skrämmande godisfabrik möta bortskämda, feta, och elaka barn. Inte ens sagor om kungar och prinsessor har vetenskapligt belagts avgöra om barn växer upp till monarkister eller inte. Förresten – på vilken grund är Pippis pappa kung på en Söderhavsö? Här finns mer rensningar att hämta, med såväl kolonialkritiska som republikanska ögon!

Alla som läst Roald Dahls böcker, eller sett filmer baserade på verken, vet att det rör sig om en allt annat än snäll fantasivärld. Mustigheten är Roald Dahls stil, och precis som den bästa barn- och ungdomslitteraturen talar böckerna också till vuxna. Det är knappast med samma perspektiv ett barn och en vuxen ser på på tandläkarsonen och chokladfabrikören Willy Wonka. Eller för den delen på figurer i en annan generationsbrytare, Mumintrollen. Man kan lätt föreställa sig hur en nutida genusvetare skulle angripa Muminmammans och Muminpappans könsroller. Eller varför någon får heta Stinky och vara allmänt skurkaktig.

Det är fiktiva världar, som byggdes i sin tid, av sina författare. Sådana världar förvrängs om man bygger om dem till madrasserade rum. Om Mark Twains Tom Sawyer och Huckleberry Finn hade rensats från rasism, förtryck och fula ord – hur skulle den då kunna skildra 1880-talets Missouri?

Litteratur ska behandlas som litteratur. Även när dess huvudsakliga publik är barn och ungdomar. När det kommer till de minsta barnen är det upp till föräldrarna eller andra sagoberättare att välja vilka bitar man rensar bort eller förklarar. Precis som det alltid har varit. Trots allt är det inte ovanligt att barn ses som mat för vargar i de gamla sagorna.

Petter BirgerssonSkicka e-post