Annons
Ledare

Malin Lernfelt: Barnets bästa finns i brösten

Det finns flera hälsofördelar med amning. Dessutom gynnas anknytningen. Att svenska kvinnor förleds till att se amning som en kvinnofälla är därför allvarligt.
Malin Lernfelt
Ledare • Publicerad 5 juli 2023
Malin Lernfelt
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Bäst. Alla kvinnor som har möjlighet borde amma sitt barn.
Bäst. Alla kvinnor som har möjlighet borde amma sitt barn.Foto: Hasse Holmberg / TT

Det finns inget tvång för nyblivna mammor att amma. Det kan finnas goda skäl att välja bort amning, som att det verkligen inte fungerar eller att en bebis som diar ger kvinnan svår ångest. Det är aldrig ett barns bästa att ha en mamma som mår psykiskt dåligt och självklart bör varje individ ha rätten att bestämma över sin kropp och sina val.

Samtidigt finns det också usla skäl att välja bort amning. Som mäns behov av att känna sig som en “fullvärdig förälder” eller för att paret vill ha ett jämställt föräldraskap och då den ena inte kan amma ska den andra i rättvisans namn inte heller göra det.

Annons

I ett reportage i Svenska Dagbladet (4/7) berättar ett antal föräldrapar om hur de valt att dela på matningen av sina barn av sådana skäl. Tankar om barnperspektiv och om hur viktigt det är att faktiskt göra det som är bäst för den nyfödda bebisen tycks saknas helt.

Hur gärna “moderna” föräldrar än skulle vilja att det vore annorlunda, är det ett biologiskt faktum att det inte finns något som är bättre för bebisar än sin mammans bröstmjölk. Den är perfekt individuellt utformad, skyddar immunförsvaret och förebygger astma, allergi och autoimmuna sjukdomar. Amning ger även andra fördelar som minskad risk för andningsbesvär, magproblem och plötslig spädbarnsdöd. Dessutom skyddar det kvinnor mot bröstcancer. Detta finns det vetenskaplig evidens för.

”Det allra bästa, att ligga tätt intill sin mamma och dia.”

Därför är det även mycket allvarligt att svenska föräldrahandböcker ofta pekar ut flaskmatning som ett både mer praktiskt och jämställt alternativ. Något en studie från Uppsala universitet visar. Inte sällan framställs kvinnokroppens förmåga att producera mjölk som ett hinder för pappan och hans föräldraskap. Det är inte heller ovanligt att kvinnor som inte ammat går ut i media och kallar de experter inom vården som försöker hjälpa och stötta för ”amningshetsare”. Det måste bli ett slut på det.

Att skaffa barn är å ena sidan en egoistisk handling. Å andra sidan borde det få människor att inse att de, kanske för första gången i sitt liv, måste sätta sin bekvämlighet och sina behov åt sidan. Spädbarnstiden är kort. Att prioritera barnets bästa och därmed amma borde vara en självklarhet för alla som kan. Amning är definitivt inte heller ett hot mot ett jämställt föräldraskap. Tusentals föräldrar till ammande barn delar både omsorg, ansvar och föräldraledighet lika.

I de flesta fall är det inte kontroversiellt att prata om vetenskap och barns bästa. Men när det kommer till amning är det uppenbarligen så. Det är beklagligt och riskerar att leda till att färre bebisar får tillgång till det allra bästa, att ligga tätt intill sin mamma och dia.

Annons
Annons
Annons
Annons