Annons
Ledare

Avbryt fjärrstyrningen

Fjärrvärmebolagen är vinstmaskiner. Tack vare sin monopolställning kan de bygga infrastruktur och med lukrativa startavgifter ansluta fastigheter utan att bekymra sig om någon reell konkurrens.
Ledare • Publicerad 27 mars 2012
Hatt spelar bort vinsten. ARKIV: Maria Jörgel Andersson
Hatt spelar bort vinsten. ARKIV: Maria Jörgel AnderssonFoto: 

De sitter på naturliga monopol. Fyra miljoner svenskar får i dag sina bostäder uppvärmda med hjälp av fjärrvärme. Det är enkelt, bekvämt och långsiktigt hållbart.

Samtidigt är klagomålen på höga och snabbt stigande priser något av vardag. Konkurrensverket har påtalat att priserna på fjärrvärme i Sverige är orimligt höga. Kunder har följdriktigt klagat både på oförutsägbarhet om prisutvecklingen och på att sitta fast i en uppvärmningsform som de inte utan större svårighet kan lämna.

Annons

För att råda bot på denna skadliga ordning föreslogs i utredningen Fjärrvärme i konkurrens (SOU 2011:44) för ett år sedan, att näten ska öppnas för tredje part, med elnäten som god förebild: En nätägare, fritt val av operatör. Främst handlar det om att den industri som producerar stora mängder restvärme ska kunna pumpa in sitt överflöd i näten. Dessutom finns anledning att bygga ihop näten så att kommungränser och olika ägarförhållanden inte begränsar möjligheten att utveckla lokala och regionala fjärrvärmemarknader. Då skulle priserna pressas rejält.

Att använda restvärme från industrin innebär inga extra utsläpp. Öppna fjärrvärmenät är god klimatpolitik.

Reaktionerna lät därför inte vänta på sig när energiminister Anna-Karin Hatt (C) i förra veckan vände på klacken och sa nej till konkurrens. Med ett anslag av orwellskt nyspråk skrev hon i Dagens industri (22/3) att regeringen nu stärker den enskildes ställning, trots att den kunde ha gjort så mycket mer. Regeringen går nämligen inte till roten med det onda.

Visst, fler ska få tillträde till näten. Restvärme ska kunna tillföras, men bara där det är ”samhällsekonomiskt motiverat”. I stället för att öppna näten, vilket är en vanlig hållning i det avreglerade Sverige, införs en prisförändringsprövning för att motverka ”oskäliga prishöjningar”. Lägg till detta att en likabehandlingsklausul ska garantera att kunder som inte kan byta uppvärmningsform ska prissättas på samma sätt som de som har ett alternativ. I stället för att låta marknaden sätta priset, och utmana det genom stärkt konkurrens, införs alltså statlig prisreglering. Det är verkligen till att underkänna marknadens kraft. Det mest effektiva medlet för att främja konkurrens väljer regeringen bort, det förblir omöjligt för kunderna att fritt välja leverantör.

Valfrihet har ett värde i sig. I fråga om konsumtionsvaror är det till och med en förutsättning för en fungerande marknad. Regeringen borde välja en annan metod än att försöka styra fjärrvärmemarknaden på avstånd.

Mattias Karlsson
Jonas Duveborn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons