Annons
Ledare

Av var och en efter förmåga

På fredagen presenterades ett nytt ord i välfärdssystemet: ”försörjningsförmåga” vid sidan av redan etablerade begrepp som arbetsförmåga, sjukpenning och förutsättningar för arbete.
Ledare • Publicerad 7 november 2009
Foto: 
Bidrag till gravida föreslås.
Bidrag till gravida föreslås.Foto: 

Det var ensamutredaren Anna Hedborg som presenterade utredningen ”Gränslandet mellan sjukdom och arbete”.

Det modigaste i utredningen var att föreslå stopp för sjukskrivning vid skönhetsoperation.

Annons

Det är ju helt klart så att arbetsförmågan inte finns där, men om man väljer att göra ingrepp som leder till förlorad förmåga bör man stå för det själv – och exempelvis göra det på sin lagstiftade semester om fem veckor per år.

I övrigt gick utredningen ut på att skilja mellan sjukdom och förhindrad från att arbeta. Bland annat vill Hedborg införa en sorgeperiod om tio dagar vid nära anhörigs bortgång, då hon menar att sorg inte är sjukdom men däremot kan den leda till att man inte klarar sitt arbete. Också en klok slutsats i utredningen.

Däremot menar Hedborg också att gravida ska få trettio dagars graviditetspeng att ta ut tidigast en månad före beräknad nedkomst. Hon påpekade själv att det skulle kunna skapa ytterligare osäkerhet vid anställning av fertila kvinnor. Men det skapar också en konstig syn på graviditet.

För den i sig är ju ingen anledning att vara hemma, om man inte har ett tungt arbete, men där finns redan specialregler. Däremot kan en del följdsjukdomar komma av graviditet som foglossning och ryggont: och här borde den som är sjuk vara sjukskriven. En automatisk peng är dessutom långt från arbetslinjen.

Men tanken är i grunden god – att skilja arbetsoförmåga från sjukskrivning. Att ha sorg efter nära anhörig är inte sjukdom, däremot kan förstås depression och annat följa av sorg, men då ska också sjukförsäkringen träda in föreslår utredningen.

Vid årsskiftet utförsäkras en del människor från sjukförsäkringen då regeringen infört en bortre gräns för hur länge man kan vara sjuk. En del av de nya reglerna är att man efter tre månader ska bedömas efter arbetsförmåga mot hela arbetsmarknaden, vilket inte är helt orimligt. Har man fått en skada i armen är fysiskt tunga jobb omöjliga, medan kontorsadministration inte är det.

Dessutom finns entydig forskning som visar att sjukskrivning i sig är sjukdomsframkallande. Att passivisering inte är nyttigt visste de flesta, men att man också kan bli sjuk av att vara sjukskriven eller förtidspensionerad är nog en nyhet.

Det betyder inte att alla de som utförsäkras som genom ett trollslag blir friska, men många får en push att börja jobba, få egen försörjning och på så sätt få mycket mer kontroll över sitt liv – vilket också är friskfrämjande.

De som däremot helt saknar arbetsförmåga och är utförsäkrade måste få den hjälp de behöver. Där får regeringen tänka om. Och göra rätt.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons