Annons
Ledare

Att mobba med statistik

Varje fall av mobbning i skolan är i sig ett misslyckande. Därför är det bra att Folkhälsoinstitutet genomfört en stor undersökning av landets alla sjätte- och niondeklassare om deras psykiska hälsa.
Ledare • Publicerad 30 april 2010
Bekämpa mobbningen.
Bekämpa mobbningen.Foto: 

Totalt svarade 172 000 elever på enkäten som är en av de största som Folkhälsoinstitutet genomfört.

Ett område i enkäten handlar om mobbning och tidigare i veckan presenterade Trelleborgs Allehanda resultaten för Skånes kommuner. Det framkom då att nionde­klassarna i Trelleborg ligger högt på listan över mobbning. På en skala från 0 till 10 – där 0 är lite och 10 mycket – får Trelleborg värdet 9,48. Även eleverna i Vellinge och Svedala upplever, enligt undersökningen, mycket mobbning, medan grannkommunen Skurup får värdet 0,76. Riksgenomsnittet är 5,0.

Annons

Att mobbning skulle vara särskilt vanligt i Trelleborg är inte något som skolchefen Barbro Melander känner igen.

”Det stämmer inte alls med de undersökningar vi har gjort” säger hon till TA.

En förklaring till att många elever i Trelleborg upplever mobbning kan vara att man här varit extra vaksamma på att uppmärksamma problemet. Det i sin tur leder till många elever svarar ja på frågan ”Känner du någon som har blivit mobbad?”

Men det finns ett annat allvarligt fel med Folkhälsoinstitutets undersökning. När det gäller mobbningen så rangordnas alla Sveriges kommuner i en skala från 0 till 10. Det handlar inte om ett faktiskt värde på den uppfattade mobbningen utan det är en rangordning mellan kommunerna.

Tydligast blir det i den uppdelning man gjort på Malmös tio stadsdelar. Stadsdelen Oxie får värdet 10,0 och Hyllie 0,0. Övriga stadsdelar placeras däremellan. Men det går inte att jämföra Oxies dåliga värde med till exempel Trelleborgs, eftersom det är intern rankning mellan Malmös stadsdelar.

Alla former av mobbning ska bekämpas och för att göra det är det viktigt att veta hur verkligheten ser ut. Däremot kan ifrågasätta hur Folkhälsoinstitutet kan presentera en så omfattande undersökning på ett direkt undermåligt sätt.

Att göra en rangordning mellan Sveriges kommuner i frågan om mobbning är i sin tur en form av mobbning, någon kommer först och någon sist. Det säger ingenting om den faktiska nivån på hur många som upplever mobbning. Därför borde Folkhälsoinstitutet för kommunernas – men framför allt elevernas skull – presentera hur det egentligen ligger till med mobbningen på Sveriges skolor.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons