Annons
Ledare

Att manipulera sitt folk

En extrem regim redigerar historien. Brotten mot mänskligheten kan inte raderas.
Ledare • Publicerad 27 december 2013
Ett offer och hans bödel.
Ett offer och hans bödel.Foto: Foto: -

Det sägs att en dam inte har någon ålder, eftersom hon inte har någon historia. Därför kan hon när som helst börja om från noll, och därefter välja vilka delar av sitt förflutna hon ska återge.

Så jobbar även diktatorer, nu senast Kim Jong-Un i Nordkorea, som förr ett par veckor sedan lät avrätta sin ingifta farbror Jang Song-Thaek. Det är oklart varför Jang, som inofficiellt var landets näst viktigaste person, föll i onåd men av någon anledning beslutade Kim att Jang skulle bort, inte bara från jordytan, utan från historien.

Annons

Därför har uppskattningsvis 35 000 artiklar raderats från Nordkoreas statliga nyhetsbyrås internetsida. Alla bilder där Jang syns retuscheras eller beskärs. Landets historieböcker skrivs om. Allt i syfte att få den officiella bilden av det förflutna att stämma överens med den uppdiktade verkligheten. Bilder ska varken spegla historien eller samtiden, utan skapa illusioner av dem.

Det är inget nytt knep. Bokbål är troligtvis en lika gammal företeelse som böcker. Bilder har manipulerats och förskönats sedan fotografiets barndom, av såväl Stalin, Hitler och Mussolini, som av modeindustrin.

Nytt är däremot att vi vet att det förekommer och därför inte litar lika blint på bilder som förr, vilket har fått devisen att en bild säger mer är tusen ord att falla. Ibland kan det snarare behövas tusen ord för att förklara en enda bild och ibland är det väsentliga snarare vad som inte syns än vad som syns. Till exempel säger en bild där Jang Song-Thaek är borttagen mer om Nordkorea 2013 än en där han är kvar, förutsatt att man vet att bilden är retuscherad.

Problemet är att det som inte finns dokumenterat snabbt faller i glömska och i många fall blir det svårt att skilja dikt från verklighet. Det vet givetvis Kim Jong-Un och det är därför historieförvanskning är så farligt.

Mattias Karlsson
Susanne Nyström, Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons