Annons
Ledare

Att Israel välkomnas till Malmö är precis rätt signal

Med tanke på att Eurovision ska hållas i Malmö, är det snarare problematiken med antisemitism som borde adresseras från vänsterhåll.
Publicerad 18 januari 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Liverpool, Storbritannia 20230513. Alessandra på scenen under lørdagens finale i Eurovision Song Contest i Liverpool.Foto: Heiko Junge / NTB
Liverpool, Storbritannia 20230513. Alessandra på scenen under lørdagens finale i Eurovision Song Contest i Liverpool.Foto: Heiko Junge / NTBFoto: Heiko Junge

Vänsterpartiet vill porta Israel från att delta i Eurovision Song Contest. “Eurovision ska vara en folkfest och något som många barn tittar på”, kommenterar Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar i SVT (16 januari) och fortsätter “i den situationen är det inte lämpligt och normalt att en stat som i dag begår ett mycket aggressivt krig [...] kan delta”.

Under en norsk deltävling i Eurovision bröt sig en aktivist upp på scenen med en Palestinaflagga och en T-shirt med texten “Bojkotta Israel”. En finsk artist påstår att han gärna skulle vilja delta, men att det känns viktigare att “synliggöra människorättsaspekterna”. Och 1300 kulturarbetare från Finland har gått ihop i ett upprop där de kräver att Israel inte ska få vara med. Var därför inte förvånad om ett liknande upprop från den svenska kultureliten snart dyker upp.

Annons

Men historiskt har enbart två länder uteslutits: Belarus under 2021 och Ryssland under 2022 efter invasionen av Ukraina. Och nu hörs röster från flera håll som påpekar att Israel borde behandlas på samma sätt som Ryssland. Det är en “solidaritetshandling” mot Palestina att stänga ute Israel ur Eurovision.

Men parallellen är oerhört skev. Det är väldigt enkelt: Ryssland har invaderat ett fredligt grannland, helt oprovocerat. Hamas anföll Israel. Hamas mördade samtidigt hundratals civila på det mest barbariska sätt. Israel krig mot Hamas är ett självförsvarskrig. Och Israel har rätt att försvara sig, precis som Ukraina.

Alla de som nu gapar om att Israel inte bör få vara med i tävlingen bör kanske också fråga sig varför Israel inte kan delta i en motsvarande tävling i Mellanöstern.

Dadgostar påpekade även i en intervju att det inte är “rätt signal” att ge plats på scen åt en stat som Israel.

Men är det inte just den signalen våra folkvalda (vänster)politiker borde skicka? Att Israel – och judar – är välkomna till Eurovision i Malmö?

”Är det inte rimligare att “synliggöra människorättsaspekterna” av att judar inte kan röra sig fritt på svenska gator i dag?”

Malmö har på senare år blivit ökänt när det kommer till antisemitism. Judar måste i många fall dölja sin identitet, de riskerar att bli trakasserade om de visar sig med en kippa eller Davidsstjärna på gatan. Efter Hamas attack mot oskyldiga israeler den 7 oktober åkte bilkaravaner runt på Malmös gator och firade. Under en demonstration till stöd för det palestinska folket blev den socialdemokratiska politikern Zinaida Kajevic utbuad. Hon hade benämnt Hamas attack som “terrorhandlingar” och tvingades gå av scenen.

I dag finns 500 judar kvar i Malmö. Majoriteten har flyttat därifrån. Enligt en undersökning från Judiska centralrådet (2023) känner sig sju av tio judar otrygga och hälften funderar på att lämna Sverige.

Är det således exempelvis inte rimligare att synliggöra människorättsaspekterna av att judar inte kan röra sig fritt på svenska gator i dag? Och vore inte den rätta signalen från Dadgostar att välkomna Israel till Malmö för att visa att man vill främja judars möjlighet att leva där?

Givetvis ska Israel delta i Eurovision. Den europeiska radio- och TV-unionen (EBU) borde inte behöva lägga tid på att hantera ett ärende som det här. Vad de borde fundera över är hur man ska kunna garantera säkerheten för de judar som ska delta i evenemanget i Malmö.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons