Annons
Ledare

Att göra politik på en spik

Det är dags att börja leverera. För att bli ett trovärdigt regeringsalternativ måste S presentera sin politik.
Ledare • Publicerad 2 maj 2012
Inringad av fanor. Foto: Drago Prvulovic
Inringad av fanor. Foto: Drago PrvulovicFoto: Drago Prvulovic

”Hon kan inte bara ekonomi, hon kan spika också.” Med de orden presenterades Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson, när hon förstamajtalade i Folkets Park i Malmö igår. En röd fana skulle invigas med en spik och uppdraget tillföll Magdalena Andersson. Det var ingen svår uppgift. Desto svårare var det för henne att förklara vad Socialdemokraterna egentligen vill.

För tillfället upplever S stark medvind. Efter partiledarbytet i början av året har partiet seglat upp i opinionen. Den främsta anledningen är den nya toppduon Stefan Löfven och Magdalena Andersson som inger trovärdighet och kompetens. Men än så länge har Löfven och Andersson varit återhållsamma med vilken politik man vill föra.

Annons

Det mönstret återkom i Magdalena Anderssons tal i Malmö. Efter en internationell utblick om att våldet i Syrien måste få ett slut fokuserade hon på hur konkurrenskraften i Sverige ska bli bättre. Kunskap och samverkan var nyckelorden. Stat, kommuner, näringsliv, fackföreningar och högskolor – alla måste de samverka för att klara välfärden i framtiden, enligt Andersson.

Sedan tog hon upp arbetslösheten och då framför allt för unga människor. Med mer kunskap ska den höga ungdomsarbetslösheten motas bort. I sitt tal presenterade Magdalena Andersson ett skarpt förslag – ungdomskontrakt. Tanken är att unga människor som saknar gymnasieexamen ska erbjudas till exempel ett deltidsjobb eller en praktikplats mot att de samtidigt avslutar sina studier.

Frågan är om det är rätt väg att gå. Unga människor som har stora delar av livet framför sig ska uppmuntras att göra sina egna val. Det är sällan enkla val men det viktiga är att de agerar och tar ansvar för sina handlingar. Risken med ungdomskontrakt är att själva kontraktet inte är värt något om den ena parten känner sig tvingad att ingå det. Det är ingen bra grund för att ett ingånget avtal också hålls.

De reformer som alliansregeringen har infört för att bekämpa den höga arbetslösheten hos ungdomar – halverad arbetsgivaravgift för unga människor och sänkt krogmoms – ska givetvis utvärderas. Men det går inte att förneka att det är åtgärder som underlättar för arbetsgivare att anställa ungdomar.

Socialdemokraterna har under Stefan Löfvens ledning börjat samla sina styrkor men ännu inte konkretiserat politiken. För att bli ett trovärdigt regeringsalternativ måste man börja leverera förslag på hur framtidens välfärd ska finansieras.

Idag presenterar partiet sin budgetmotion och den lär innehålla betydligt mer substans än Magdalena Anderssons tal. Det var mest politik på en enda spik.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons