Annons
Ledare

Ansvarslös oppositionspolitik

Håkan Juholt (S) vill inte ha något femte jobbskatteavdrag. Oppositionen hotar därför med att kullkasta regeringens planer på ett sådant, vilket kräver att en annan,1 fullständig budget, får stöd av en majoritet i riksdagen.
Ledare • Publicerad 22 juli 2011

Så om Socialdemokraterna slår sig samman med Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är det ingenting som hindrar dem från att göra just det de säger.

Ett sådant scenario bjuder två problem: dels kommer regeringen då sannolikt att avgå, dels måste Juholt sätta sig i samma mötesrum som SD. Problemen må vara av olika dignitet, men de är likväl hinder i vägen. Oppositionen vill knappast ha ett nyval.

Annons

Trots detta mumlar oppositionen vidare om att stoppa jobbskatteavdraget, men utan att verka ha någon plan på hur man ska kunna lägga en gemensam budget. Redan detta går emot hela andan i regelverket kring den svenska statsbudgeten. Det kan tyckas, givet situationen i omvärlden, att ett sådant regelverk inte ska kastas åt sidan lättvindigt. Trist att Juholt verkar tycka annorlunda.

Dessutom kommer oppositionen, med ett sådant upplägg, inte att kunna ”använda pengarna till något annat”. Vill de flytta runt utgifts- och intäktsposterna i statsbudgeten måste de komma överens om ett helt paket.

Juholt och kompani måste tycka förfärligt illa om jobbskatteavdraget. Annars vore det ju helt orimligt att börja rucka på budgetreglerna utan att det frigör några medel.

Låt oss säga att Lisa och Stefan, födda 1975, tjänar 19 000 kronor i månaden, och har gjort det sedan 2006. De bor i en genomsnittlig svensk kommun. Hon är med i Kommunalarbetarnas a-kassa, han i IF Metalls.

2006 fick de, efter skatt och avgift till a-kassan, ut 13 427 respektive 13 432 kronor i månaden. I dag får de ut 14 749 respektive 14 721.

”Men a-kasseavgiften har blivit högre”, argumenterar vissa. Jo, men det handlar om vad de får ut efter a-kasseavgiften. Och då får deras hushåll ut 2611 kronor mer varje månad, tack vare jobbskatteavdragen.

”Men detta gäller ju bara dem som arbetar”. Jo, så är det också. Men även pensionärerna har fått lägre skatt sedan alliansen tog över. De har inte förlorat några pengar, men de som arbetar har fått mer.

Detta kan man naturligtvis tycka är orättvist. Frågan är om Juholt tycker att det är så förskräckligt orättvist att han antingen förhandlar fram en budget med SD, eller undergräver budgetreglerna. Det sistnämnda är väl mest sannolikt. Han kommer inte att kunna använda pengarna till andra utgiftsökningar, såsom höjda pensioner, men han kan åtminstone se till så att Lisa och Stefan inte får ännu mer pengar i plånboken.

Louise Cronholm
Jonas Duveborn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons