Annons
Ledare

Annie Lööf och sanningen

Att lämna felaktiga uppgifter till KU skadar regeringen.
Ledare • Publicerad 20 april 2013
Foto: 

En minister kallas till konstitutionsutskottet och ger ledamöterna felaktig information. Skedde det för länge sedan eller i ett annat land långt bort? Nej, tyvärr inte. Det hände i tisdags när näringsminister Annie Lööf (C) utfrågades av KU. När det blev känt bad Lööf på fredagen om ursäkt. Men kvar finns bilden av att hon försökt dölja känslig information.

Annie Lööf var kallad till konstitutionsutskottet för att svara på frågor om en granskning som Aftonbladet genomförde av näringsdepartementet i augusti förra året. Tidningen hade begärt ut en sammanställning av den interna representationen på departementet. Men istället för att Aftonbladet fick uppgifterna först skickades de till Ekot, vilket helt klart kan tolkas som att man försökte ta udden av granskningen.

Annons

Annie Lööf hävdade sedan inför KU att uppgifterna aldrig skickats dit – vilket Ekot mycket riktigt kunde dementera. Näringsministern gav alltså fel information till KU.

Konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson (MP) är glasklar i sin kommentar. ”En minister ska inte ljuga”, säger han till Ekot och tillägger att man förutsätts att ha tagit reda på hur det ligger till innan man svarar.

Förvisso är det lätt att händelser berör medierna själva förstoras upp och får oproportionellt stor nyhetsrapportering. Men i det här fallet handlar det om en granskning av hur näringsdepartementet använder sina pengar. Finns det då en misstanke om att tjänstemän agera på eget bevåg och försöker ta udden av avslöjanden är det allvarligt.

Annie Lööf var inte sen att efter Ekots avslöjande be KU om ursäkt. En sådan pudel är givetvis bra, men räcker det? Nu framstår Lööf som någon som inte har koll på vad som händer inom näringsdepartementets väggar. Det kan kasta en skugga över hela regeringen. Men det skadar också medborgarnas relation till sina folkvalda.

Alla politiker vet att man verkar i en förtroendebransch. Ett förtroende som kan ta år att bygga upp kan raseras på ett ögonblick. Några fler avsteg från sanningen har Annie Lööf inte råd med.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons