Annons
Ledare

Allt är inte fel med facket

Tänk på barnen i Biafra, fick svenska barn höra på 1970- och 80-talet, när de gnällde på läxorna eller skolmaten.
Ledare • Publicerad 18 maj 2010
Bättre flyt. Sommarjobbet är ofta första kontakten med arbetslivet.Foto: 

I början av 90-talet fick de istället tänka på sina bosniska jämnåriga. I dag kanske det är barnen i Bagdad man tänker på.

Med ett globalt perspektiv blir flertalet västeuropeiska problem milt sagt futtiga. Som övning i proportion­er och empati kan det naturligtvis vara nyttigt att lära sig. Därmed inte sagt att en allmän ”gnäll inte, det är minsann värre i världens krigszoner än i välfärdssamhället”-attityd är rimlig på något vis.

Annons

Bland vissa av allianspartiernas yngre förmågor finns just den attityden. Gnäll inte, det är nyttigt med skitjobb i tonåren. Karaktärsdanande. Felet med svensk arbetsmarknad är att den är för mycket reglerad, inte för lite. Arbetsgivarna under skatter och regler digna ned, och facket har konsekvent fel.

Till viss del har de rätt – att varken livet eller arbetsmarknaden är en dans på rosor kan vara en nyttig läxa i tonåren. Och visst kunde skatten ha varit lägre och reglerna enklare. Samtidigt har de märkligt lätt att blunda för att allt jobbigt inte är av godo.

Möjligen är det en fråga om bakgrund och erfarenhet, där det som inte diskuterats vid medelklassens köksbord inte upplevs som ett möjligt hot. Kanske upplevs arbetsmiljöproblem av dessa unga politiker som ett tillfälligt ont, som går över när man utbildar sig och skaffar jobb på kontor.

Om några veckor går tusentals barn och ungdomar på sommarlov. Med blomstertiden kommer för många tonåringar också arbetslivet. Enligt de senaste årens skräckreportage om generationen som aldrig växer upp har vissa av dem tagit med sin mamma till anställningsintervjun. En del föredrar att leva på föräldrarna framför att skaffa ett jobb. Somliga gnäller över att stiga upp tidigt eller över att arbeta i sitt anletes svett.

Visst borde många av dem bita ihop och tänka på barnen i Biafra. Den allmänna fackfientligheten är dock obefogad i sammanhanget. Är du ung, oerfaren och utbytbar kan det vara smart och skönt att inte stå ensam mot arbetsgivaren om det blir konflikt.

Den unga borgerligheten skulle bli mer trovärdig i arbetsmarknads- och arbetsmiljöfrågor om den erkände att ensam sällan är stark. För många ungdomar är det första egna jobbet en fantastisk upplevelse. För några innebär det tyvärr allt från arbets­skador och elaka chefer till sexuella trakasserier och utebliven lön. Två tankar bör kunna hållas i huvudet samtidigt. Skolmaten kan vara äcklig trots att det är synd om svältande barn.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons