Annons
Ledare

Alliansen i Trelleborg vann valet – men har inte förstått det

Alliansen borde återförenas och försöka ta över styret i Trelleborg. Moderaterna hör hemma mer där än hos Sverigedemokraterna.
Ledare • Publicerad 5 oktober 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Trelleborgs Allehandas politiska linje. Trelleborgs Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Här fanns vinnare som riskerar att missa prisutdelningen.
Här fanns vinnare som riskerar att missa prisutdelningen.Foto: Andreas Mårtensson

Ingen politiskt intresserad trelleborgare kan ha undgått att Sverigedemokraterna numera är största parti i kommunen. För att skapa en majoritet utan dem kan förvisso både Socialdemokraterna och Moderaterna involveras – de saknar då två mandat som måste fyllas med ytterligare ett parti. Alternativt måste Socialdemokraterna göra om förra mandatperiodens variant men nu med sex partier av olika kulör ihop. Efter det drastiska förlustvalet är nog inte ens Socialdemokraterna särskilt glada för att hitta en sådan utväg.

Det troligaste just nu verkar istället vara ett styre där Moderaterna och Mikael Rubin är berett till en uppgörelse med SD. Men till skillnad från i Hörby vill Moderaterna som det mindre partiet ändå ha ordförandeposten i kommunstyrelsen och andra nämnder, och får man tro SD:s Helmuth Petersén har han inget emot det. Involveras KD eller Söderslättspartiet i samarbetet blir det majoritet.

Annons

Men det finns ett alternativ. Ett som kräver mod och att gammalt groll läggs åt sidan: ett styre baserat på de fyra borgerliga partierna. I efterspelet av valet i Trelleborg tycks nämligen en sak ha missats, det faktum att de fyra borgerliga partierna tillsammans gjorde ett strålande lokalt val. De gick fram fem mandat till 20. Det mest tack vare Kristdemokraternas rungande comeback med hela tre mandat.

SD gick fram med två mandat till 13. Även inkluderat Söderslättspartiets fyra blir det färre än Alliansens 20. Det stora tappet stod Socialdemokraterna för, där sex mandat försvann och S-stolarna i fullmäktige blev historiskt få: tolv. Miljöpartiets två gör ett rödgrönt block till det minsta.

På pappret har alltså Alliansen stora möjligheter att bilda ett minoritetsstyre, som kan söka stöd åt olika håll. Tyvärr har de fyra Allianspartierna i Trelleborg inte återfunnit varandra. Någon Trelleborgsallians existerar inte. Det är mycket synd.

Att tala om beroende eller inte av SD är inte särskilt relevant i det politiska landskap väljarna har målat upp. SD ska ha de platser och det inflytande i kommunala nämnder som motsvarar väljarstödet. I de beslut politiker fattar gäller det att finna stöd för det man tror på. Det är så Alliansen i Region Skåne har för avsikt att göra och det är inte konstigare att göra det i Trelleborg. Och kom ihåg: om en Trelleborgsallians tar över måste S och SD enas för att bli större. Liberalerna och Centerpartiet måste också förklara på vilket sätt ett styre baserat på M+SD ger SD mindre inflytande än om Alliansen sitter som en stark enhet.

Värderingsmässigt ligger de fyra borgerliga partierna nära varandra. I praktisk kommunal politik betyder det återhållsamhet med skattenivån, intensivare samarbete med polisen för att hålla tillbaka brottsligheten, genomgång av de kommunala bolagens uppdrag inkluderat hamnen, tät kommunikation med myndigheterna om Trelleborgs infrastruktur, en skola som klarar av elever med olika begåvningsnivå, arbete för att få en riktigt bra friskola till kommunen, ett rejält uppsving i näringslivsarbetet, satsning på demensvården, fortsatt förbättring av Trelleborgsmodellen för att få ut fler i arbete och minska bidragsberoendet, aktivt uppsökande av fastighetsbolag för att ta tag i eftersatta centrala delar – fler punkter erbjuder ledarredaktionen via mejl enligt vedertaget konsultarvode.

Allianspartierna har, egentligen utan att ha bett om det, fått ytterligare en möjlighet av trelleborgarna att visa att de vill och kan ta Trelleborg uppåt i många avseenden.

Ta den chansen ihop. Det kan vara den sista ni får.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons