Annons
Ledare

Alliansen behöver ny valla

En opinionsundersökning kommer sällan ensam.
Ledare • Publicerad 18 februari 2014

Hos Sifo får Centern det sämsta väljarstöd som någonsin uppmätts. När Demoskop frågar om förtroende hamnar Centerledaren i botten. Och hur ska stödrösterna kunna rädda Göran Hägglunds KD när Annie Lööf behöver dem ännu mer?

Statsminister Fredrik Reinfeldt är oroad över allianskollegornas katastrofsiffror. Och vad ska han själv ta till? Jobbskatteavdragen funkar inte längre för att locka sympatisörer, till och med den borgerliga pressen har tröttnat på dem. Magdalena Andersson (S) anfaller från höger och anklagar Anders Borg för att slösa.

Annons

Den nya moderata melodin för att vinna val är att lova...inga skattesänkningar! Orsak: Svea rikes ekonomi går för bra just nu. Då ska det återigen sparas i statens lador, för att det ska finnas att ta av om konjunkturen dyker igen. Höjd skatt på bland annat bensin, tobak och sprit ska ordna det – om nu Alliansen mot förmodan får sitta kvar. Det politiska kriget står om ansvarstagande, vilket är detsamma som att säkra överskott i statsfinanserna genom högre skatter än nödvändigt. Åtminstone enligt kombattanterna Borg och Andersson .

Det talas väldigt lite om de positiva effekter som de sänkta skatterna på arbete har haft. Moderaterna vågar inte ens andas om att det finns tillväxthämmande skatter kvar. Om sänkta skatter på arbete för låg- och medelinkomsttagare tolkas som att de som tjänar mest får högst skattesänkningar, hur ska man då kunna försvara en borttagen värnskatt? Den matchen tar inte nya Moderaterna. Och Allianskompisarna? De fick inte vara med på gårdagens presskonferens om ny inriktning på finanspolitiken. Det skulle ju vara ansvarstagandets föreställning. På det området tycker uppenbarligen inte Reinfeldt och Borg att Hägglund, Lööf eller ens Björklund platsar. Lagandan i alliansen påminner om den i Norges skidlandslag. Och se hur det gick.

Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons